Een Russische blogger dreigt achter de tralies te verdwijnen omdat hij Pokémon GO speelde in een kerk. Justitie heeft de rechter gevraagd de 22-jarige Ruslan Sokolovsky drieënhalf jaar naar een werkkamp te sturen vanwege het aanzetten tot religieuze haat.

De blogger deelde vorig jaar via internet een video waarop te zien is hoe hij het smartphonespel speelt in een kerk in Jekaterinenburg. Hij vergeleek daarbij Jezus Christus met een karakter uit het spel. Ook zei Sokolovsky in de video dat hij juist in een kerk aan het gamen was omdat hij op het nieuws had gezien dat dat strafbaar is.

Daar bleek het Russische Openbaar Ministerie het mee eens te zijn. Kort na het verschijnen van het filmpje werd een strafzaak in gang gezet. De wet die het aanzetten tot religieuze haat verbiedt, werd eerder gebruikt om leden van de band Pussy Riot te vervolgen, nadat zij in een kathedraal hadden geprotesteerd tegen president Vladimir Poetin.

Een aanklager zei vrijdag volgens persbureau TASS geen verzachtende omstandigheden te zien. "Er is geen reden hem een boete op te leggen. Ik vraag het hof hem 3,5 jaar naar een strafkolonie te sturen.''

Sokolovsky zegt geschokt te zijn door de zitting. "Ik heb in de gevangenis gezeten, drie maanden lang, en het is de poort naar de hel. Ik zie mezelf niet als extremist. Misschien ben ik een idioot, maar geen extremist." Een uitspraak wordt verwacht op 11 mei.