Call of Duty: WWII is woensdag officieel onthuld. De game verschijnt op 3 november en brengt spelers na vele futuristische delen weer terug naar de Tweede Wereldoorlog.

Hoewel de oorlog ook het decor voor de eerste Call of Duty-games was, bevat WWII een hoop nieuwe elementen. Het singleplayer-deel van de game vertelt de meest bekende veldlagen van de Tweede Wereldoorlog, waarbij spelers als geallieerden Normandië bestormen en vervolgens op trektocht gaan van Frankrijk, via België, richting het Duitse Aken.

Bekijk de eerste beelden van Call of Duty: WWII
Bekijk de eerste beelden van Call of Duty: WWII

Kwetsbare soldaten

​Behalve de grote veldslagen zal er ook genoeg ruimte zijn voor stealth-missies, waarin spelers de Amerikaan Red volgen. De game moet de menselijke kant van de oorlog uitlichten zoals bijvoorbeeld de film Saving Private Ryan dat doet.

Voor de ontwikkeling hebben ontwikkelaars Glen Schofield en Michael Condrey gesproken met verschillende veteranen. "Het was heel bijzonder", zeggen ze daarover. "Vooral het feit dat de mensen die we spraken zichzelf niet als helden zien. Ze vinden de mensen om zich heen helden, ze zeggen altijd 'ik heb gediend met helden', maar ze zien zichzelf niet zo."

Ook benadrukken Schofield en Condrey dat Call of Duty: WWII geen "supersoldaten" bevat, in de zin dat soldaten kwetsbaar zijn en in meerdere mate proberen te overleven vergeleken met vorige delen. "We pakken het anders aan nu", zegt Condrey, "Het is helemaal niet de bedoeling dat je een supersoldaat bent met brute uitrusting, zoiets was er toen nog niet".

Teamwork

Schofield onderstreept dat. "Je kunt niet even opstaan, honderd man neermaaien en ondertussen twintig kogels koppen. Zo'n soort Call of Duty wordt dit niet."

Daarom zal teamwork en vertrouwen een grotere rol spelen tijdens het singleplayer-deel, hoewel het niet mogelijk is om anderen directe orders te geven. Het is bijvoorbeeld belangrijk om dichtbij de rest van het peloton te blijven, om zo altijd voorzien te zijn van munitie.

Behalve vanuit de soldaat Red beleven spelers het verhaal ook vanuit andere perspectieven, zoals leden van het Franse verzet. Het is nog niet duidelijk of de nazi's speelbaar zijn, maar het Duitse volk zal wel een belangrijke rol spelen in de game.

Multiplayer

Ook heeft ontwikkelaar Sledgehammer Games wat kleine details gegeven over de multiplayer van de game. Zo bestaat het progressiesysteem uit divisies, die de "fantasie van in dienst treden" moet voorstellen, waarbij spelers zich specialiseren als militair. Ook bevat de multiplayer de nieuwe War-modus, waarin 'Axis & Allies' het tegen elkaar opnemen. Verdere informatie hierover wordt later bekendgemaakt.

Ook introduceert Sledgehammer de Social Space. Deze "evolutie van de lobby" houdt in dat spelers op een veilige plek kunnen rondlopen, tegen elkaar kunnen strijden en voorwerpen kunnen verdienen. Behalve deze nieuwe vorm van interactie, krijgt WWII ook een co-op modus met een "nieuwe duistere vijand" en een uniek verhaal.

Call of Duty: WWII verschijnt op 3 november voor de PlayStation 4, Xbox One en pc.