Microsoft heeft de specificaties van de 4K-versie van de Xbox One bekendgemaakt. De spelcomputer wordt ontwikkeld onder de naam Project Scorpio.

De bekendmaking is gedaan via de website Eurogamer. De krachtigere Xbox One zal onder de motorkap een processor met acht aangepaste kernen krijgen, die is geklokt op 2,3 GHz. De reguliere Xbox One heeft ook acht kernen, maar dan geklokt op 1,75 GHz. De PlayStation 4 Pro beschikt over evenveel kernen, geklokt op 2,1 GHz.

Door de betere processor kan Project Scorpio 6 teraflops uitsturen. Hoe hoger het aantal teraflops, hoe meer polygonen een spelcomputer op het scherm kan weergeven. En hoe meer polygonen er te zien zijn, hoe mooier games eruit kunnen zien. Ter vergelijking: de 4K-versie van concurrent PlayStation 4 kan 4,2 teraflops uitsturen.

De grafische processor heeft meer megahertz dan zijn voorganger: 1172 MHz om precies te zijn. De Xbox One beschikt over 853 MHz, terwijl de PlayStation 4 Pro 911 MHz kan produceren.

Xbox 360 en One-games

Project Scorpio zal elke game voor Xbox 360 en Xbox One gaan afspelen. Daarnaast zal de ervaring van alle games worden verbeterd, laat Microsoft weten. Oudere games zullen een betere framerate en resolutie gaan hebben.

Dat Project Scorpio ook de huidige games binnen het backward compatible-programma ondersteunt is opmerkelijk. Het is namelijk een geheel nieuwe console en geen verbeterde versie van de Xbox One, zoals bijvoorbeeld de Xbox One S dat wel is.

Hiervoor heeft Microsoft geen Boost Mode nodig, zoals dat wel het geval is voor oudere PlayStation 4-spellen op PS4 Pro.

De 4K-spelcomputer zal eind 2017 worden verkocht. Een verkoopprijs is niet bekendgemaakt.

Geheugen

Project Scorpio kan aanspraak doen op 12 GB GDDR5-werkgeheugen. Qua RAM heeft de nieuwe Xbox niet alleen meer, maar ook een sneller geheugen. De Xbox One beschikt over 8 GB DDR3-geheugen; de PS4 Pro over 8 GB DDR5.

Daarnaast zal de console gebruikers 1 terabyte aan opslagruimte aanbieden. Dat is evenveel als de PS4 Pro doet op dit moment. Ook zijn er Xbox One-modellen met zo veel opslaggeheugen.

Project Scorpio kan data met 326 GB per seconde afhandelen. De PlayStation 4 Pro doet dat met 218 GB, terwijl de eerste Xbox One blijft steken op maximaal 204 GB. De Xbox One S heeft een iets hogere snelheid dan zijn voorganger, namelijk 219 GB per seconde.