Tieners zijn sneller geneigd seksisme aan de dag te leggen naarmate zij meer tijd doorbrengen met gamen.

Dat is de conclusie van een Frans-Amerikaans onderzoek dat de tijd die 13.520 tieners van alle seksen doorbrachten met het spelen van videogames langs hun houding tegenover vrouwen en genderrollen legde.

De conclusies van dat onderzoek werden vrijdag gepresenteerd in het Frontiers in Psychology-magazine.

"Seksisme is overal in de reclamewereld, op televisie en in films", zegt co-auteur Laurent Begue tegen AFP. "Videogames zijn daarin geen uitzondering. Vrouwen zijn minder te zien in videogames en hebben passievere rollen, zijn prinsessen die redding behoeven of seksobjecten die veroverd moeten worden."

Religieus fanatisme

Het spelen van games werd volgens het onderzoek niet alleen opgevolgd met stereotypering van vrouwen; mannen worden veelvuldig geportretteerd als "actiever, gewapend en gespierd". De verdeling tussen jongens en meisjes in het onderzoek was ongeveer gelijk, maar de resultaten toonden wel aan dat de jongens meer seksisme aan de dag legden dan de meisjes.

Begue merkt wel op dat ondanks de "statistisch significante" link tussen videogames en seksisme, games door de bank genomen een gelimiteerde invloed hebben op het seksisme van tieners. De mate waarin een tiener religieus is heeft een veel grotere invloed, aldus de onderzoekers.