Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Nintendo 3DS

Verkoper van 'ombouwapparaten' moet Nintendo 9 miljoen euro betalen

Nintendo heeft in Canada een rechtszaak gewonnen tegen de webwinkel Go Cyber Shopping, die meerdere accessoires verkocht om illegaal verworven games te spelen. De webshop moet een boete van 12,76 miljoen Canadese dollar (9 miljoen euro) betalen.
Door NU.nl

Go Cyber Shopping verkocht volgens Nintendo flashkaarten, waarop gebruikers gedownloade games kunnen zetten. Deze games kunnen vervolgens op de Nintendo 3DS worden afgespeeld. Daarnaast bood het bedrijf ook zogeheten modchips aan, waarmee de 3DS aangepast kan worden om alternatieve software af te spelen. 

De rechtszaak richtte zich voornamelijk op webshopbeheerder Jeramie King, die volgens Nintendo op sociale media adverteerde voor zijn diensten. King was lange tijd een prominent verkoper van ombouwmiddelen voor de Nintendo 3DS. 

Hoewel het met flashkaarten en ombouwapparatuur ook mogelijk is om alternatieve, legale software af te spelen, is dat volgens de rechter in dit geval geen factor. De apparatuur zou hier namelijk amper voor worden gebruikt. Piraterij zou de voornaamste rol spelen bij de verkoop.

Excuusbrief

De rechter verplicht King ook om een excuusbrief te publiceren op zijn website, waarin hij spijt betuigt tegenover Nintendo en ontwikkelaars die games voor de Nintendo 3DS maken. 

Nintendo strijdt al langer tegen de verkoop van ombouwapparatuur en flashkaarten. Zo won het bedrijf in 2010 een Nederlandse rechtszaak, waarbij de verkoop van R4-flashkaarten voor de Nintendo DS en werd verboden.


Lees meer over:

NintendoNintendo 3DS

Aanbevolen artikelen