Gamestreamingdienst Twitch gaat vanaf dit voorjaar games verkopen onder livestreams van de betreffende game. Spelers delen in de opbrengsten.

Via Twitch kunnen gamers livebeelden uitzenden van de game die zij spelen. Binnenkort komt onder die streams een koop-knop te staan naar de game die door de streamer wordt gespeeld.

Streamers die zich aansluiten bij het partnerprogramma van Twitch, krijgen 5 procent van de opbrengsten van een game die via de knop onder hun stream wordt gekocht, meldt het bedrijf.

De uitgever van de game krijgt 70 procent van de opbrengsten van een game die via Twitch wordt verkocht, waardoor er voor Twitch 25 procent overblijft. Ook kunnen er speciale items voor in games via Twitch worden verkocht.

Concurrentie

Volgens Twitch is de mogelijkheid een logisch vervolg van de manier waarop veel mensen Twitch al gebruiken om te zien of games hen bevallen. Daarmee gaat Twitch de concurrentie aan met Steam, de grootste digitale winkel voor pc-games.

Hoewel de verkoopfunctie binnenkort wereldwijd beschikbaar komt, zijn de prijzen vooralsnog alleen in dollars. Aankopen worden betaald via een Amazon-account, dat ook in Nederland beschikbaar is.

Twitch biedt in eerste instantie games aan van grotere uitgevers als Ubisoft, Telltale Games en indie-uitgevers als Campo Santo en Vlambeer. Twitch komt ook met een eigen launcher waarmee de games kunnen worden opgestart.