De Europese Commissie is een onderzoek gestart naar de grijze markt van activatiecodes op gamesplatform Steam. Door het activeren van buitenlandse codes moeilijk te maken, zou Steam mogelijk Europese wetgeving schenden.

Dat heeft de Europese Commissie op donderdag bekendgemaakt

Steam maakte het onlangs onmogelijk om buitenlandse codes uit bepaalde webwinkels op het gamesplatform te activeren. Daarmee nam het bedrijf maatregelen tegen de grijze markt voor games, waarbij spellen goedkoop werden ingekocht op een markt met een lage valutakoers. 

Een game die bijvoorbeeld voor 50 euro op Steam wordt aangeboden, was voor de helft verkrijgbaar via een webshop. Klanten kregen een code die ze op Steam kunnen activeren om het spel daar te downloaden.

Oneerlijk

De Europese Commissie onderzoekt of concurrentie op de internationale markt bewust lastig wordt gemaakt door het activeren van buitenlandse codes te blokkeren. In dat geval zou Valve, het bedrijf achter Steam, Europese wetten schenden. 

Bij het onderzoek wordt gekeken of game-uitgevers Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media en ZeniMax zich hier ook schuldig aan maken.

Doorverkoop

De blokkade op Steam werd ingevoerd nadat er meerdere meldingen waren over frauduleus verkregen codes op de grijze markt. Op online marktplaatsen werden ook codes verhandeld die bijvoorbeeld werden gestolen van uitgevers en ontwikkelaars.

Door het activeren van buitenlandse codes te beperken, deed Valve een poging om de handel in illegaal verworven codes lastiger te maken.