CD Projekt Red, ontwikkelaar van onder andere The Witcher-games, heeft bijna zeven miljoen euro ontvangen van de Poolse overheid. Het geld is bedoeld voor onderzoek in verschillende gebieden, waaronder het creëren van naadloze multiplayer in hun games.

De Poolse overheid heeft alle vier voorstellen van CD Projekt Red goedgekeurd die zijn ingediend. In totaal heeft de gamestudio dertig miljoen Poolse Zloty ontvangen, wat omgerekend bijna 7 miljoen euro is.

De president van CD Projekt Red, Adam Kicinski, bracht een verklaring uit over de beurs en de hoge kosten die komen kijken bij het maken van games: "Het ontwikkelen van video games is een hyper-innovatieve activiteit, maar brengt ook veel financiële risico's, doorgaand R&D-werk en veel experimentatie en ontwikkeling van protoypes met zich mee."

De vier voorstellen zijn gericht op: het ontwikkelen van levensechte "live" steden op grote schaal, naadloze multiplayer met gemakkelijke systemen en gevarieerde modi, "filmkwaliteit" technieken en het verbeteren van animatie in gezichten en lichamen.

Techland, ontwikkelaar van Dying Light, ontvangt ook een beurs van de Poolse overheid om een prototype voor een "actie-rpg die zich afspeelt in een originele fantasy wereld" te maken. Andere studio's die geld ontvangen zijn CI Games van Lords of the Fallen, The Farm 51 van Get Even en The Bloober Team van Layers of Fear. Het grootste gedeelte van de beurs is naar CD Projekt Red gegaan.

Het is nog onduidelijk wanneer de eerste resultaten van de onderzoeken worden afgeleverd. De kans is groot dat de verbeterde technologie nog wordt ingezet voor de volgende game van CD Projekt Red: CyberPunk 2077. De futuristische rpg komt naar pc, PlayStation 4 en Xbox One maar heeft nog geen releasedatum.