Het nieuwe softwareplatform Universe helpt makers van kunstmatige intelligentie om hun software te trainen. Daarbij leert een computer hoe hij videogames kan spelen.

Universe is een nieuw platform van OpenAI, een non-profitorganisatie waarbij onder andere Elon Musk en onderzoekers van Google betrokken zijn.

De nieuwe software stelt ontwikkelaars in staat om een kunstmatige intelligentie te testen binnen game-omgevingen. Daarbij krijgen ze toegang tot oude Atari 2600-spellen en browsergames. Daarnaast worden een aantal moderne, geavanceerde spellen zoals Portal en Red Alert 2 gebruikt. In totaal zijn er duizend testomgevingen beschikbaar.

Kunstmatige intelligentie bedient bij Universe games zoals een mens dat zou doen, met bijvoorbeeld een muis en toetsenbord. De software heeft nooit toegang tot de broncode van de game, maar moet het spel waarnemen met bijvoorbeeld beeldherkenning.

De broncode voor Universe is vrij beschikbaar gesteld, waardoor iedere ontwikkelaar er gebruik van mag maken.

Door een kunstmatige intelligentie games net als mensen te laten spelen, leert de software om net als ons te denken. Google bouwde eerder een kunstmatige intelligentie die een professionele speler in het bordspel Go kan verslaan.