Angry Birds-maker Rovio ontwikkelt een gamestreamingdienst voor mobiele apparaten. De dienst wordt ondergebracht in een apart bedrijf, met de naam Hatch.

Via Hatch zullen Android-gebruikers volgend jaar ongeveer honderd games kunnen spelen, meldt VentureBeat.

De spellen zijn afkomstig van onder meer Bandai Namco, Ubisoft, Ustwo en Double Fine. Het gaat om titels als Badland, Leo's Fortune en Monument Valley.

Games hoeven niet te worden gedownloaden, maar worden naar het apparaat van de gebruiker gestreamd. Andere spelers kunnen worden uitgenodigd om deel te nemen aan een speelsessie. Zo kan zelfs een singeplayergame door twee mensen worden bestuurd.

Gratis

Ook kan vanuit Hatch een livestream worden gestart. In een nieuwsfeed is te zien welke games vrienden hebben gespeeld en zijn video's van hun activiteiten te bekijken.

Spellen zijn gratis te spelen met advertenties. Met een betaald abonnement verdwijnen deze advertenties. De prijs hiervan is nog onduidelijk. Hatch wil zijn dienst begin volgend jaar beperkt uitrollen om tests uit te voeren.

Vesa Jutila, een van de bestuurders van Hatch, zegt "een sociale revolutie in mobiele games" te willen ontketenen. "We hebben dat sociale aspect van gamen een beetje verloren. We gaan de pret weer terugbrengen naar de games."