Gameontwikkelaar en –uitgever Activision Blizzard begint een professionele competitie voor teamshooter Overwatch.

Dat maakt het bedrijf bekend op zijn eigen conferentie BlizzCon, die vrijdag van start is gegaan. De competitie wordt opgezet zoals Amerikaanse professionele sportbonden als basketbalbond NBA en American football-bond NFL dat ook hebben gedaan.

Zo komen er zogeheten franchises, wat in het Nederlandse voetbal clubs zijn, die in grote steden over de hele wereld gevestigd worden. Spelers worden door die clubs geselecteerd in een draft, gecontracteerd en verdienen vervolgens een salaris. Zo werkt het ook in bijvoorbeeld de NFL.

Overwatch werd in mei 2016 gelanceerd voor pc, PS4 en Xbox One en is inmiddels meer dan 20 miljoen keer over de toonbank gegaan. De verwachting is dat Blizzard die 20 miljoen spelers ongeveer als de 66 miljoen fans die een seizoenkaart voor een NFL-club hebben, ziet.

Adverteerders

Door franchises over de hele wereld te plaatsen en de spelers een salaris te geven, hoopt Blizzard bovendien adverteerders te trekken. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de NFL, die op jaarbasis 13 miljard dollar omzet en daarmee de rijkste sportcompetitie van de wereld is. 

Het eerste seizoen van de Overwatch League begint in 2017 met een zogeheten combine. Dat is een soort trainingskamp waar spelers aan teams kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben om zo een plekje in een team te verdienen.

Termen als franchisescombine en draft komen uit de grote Amerikaanse sporten. Daarmee laat Blizzard zien wat de ambities voor de Overwatch League zijn.

Blizzard kondigde verder ook een nieuw speelbaar karakter voor Overwatch aan. Sombra is een spion en vanaf 7 november speelbaar op de pc. Wanneer Sombra op PS4 en Xbox One te spelen is, is nog niet duidelijk.