De romantiek van oorlogsvoering stierf begin vorige eeuw een kille literaire dood in de loopgraven van de 'War to End All Wars'. In Battlefield 1 komt ze weer een beetje tot leven. ​Het spel brengt naast de gruwelen, ook de persoonlijke overwinningen in de Eerste Wereldoorlog aan het licht.

Het spel brengt naast de gruwelen, ook de persoonlijke overwinningen binnen de Eerste Wereldoorlog aan het licht. De singleplayer vertelt vijf verhalen van vijf verschillende personages op vijf verschillende plekken in de wereld. Dankzij dit samenraapsel van losse avonturen krijgt de speler lekker veel locaties en fases van de oorlog mee.

De singleplayer is goed geschreven, met geloofwaardige personages en korte, intense verhaallijnen. Op het front van gameplay verschillen ze vooral in kwaliteit. Battlefield 1 kent veel vrijheid, met grote open gebieden waar spelers zowel knallend als sluipend doorheen kunnen.

Maar er zijn momenten waarop de game de teugels strakker aanhaalt en open gebieden plaatsmaken voor gangetjes en vaste routes. Gelukkig zijn er genoeg ‘vrije’ momenten en dat maakt Battefield 1 ondanks ups en downs de leukste Battlefield-singleplayer tot nu toe, zowel op het vlak van gameplay als verhaal en setting.

Wisselwerking

Het is veel minder verrassend dat de gigantische veldslagen in de multiplayer wederom de kern van dit deel in de oorlogsshooterreeks vormen. De multiplayer telt zes modi, waarbij het in de meeste gaat om het veroveren van punten op de kaart.

Hoe goed de oorlogsmachine draait, wordt bepaald door hoe de teams hun doelen bereiken en of mensen doen wat van ze wordt verwacht. Zo zijn er in Battlefield onder meer Medic-, Sniper- en Support-klassen met elk hun eigen taak en specialiteit.

De beste Battlefield in jaren

Battlefield 1 is een geweldig mooie game. Je ziet de modder op een geweer als een spelers met zijn of haar snufferd in het zand ligt, de particle-effecten na een granaatinslag en de verwoesting na een clusterbombardement van overscherende vliegtuigen.

Zowel in de multi- als singleplayer ziet de titel er gelikt uit. Ook het geluid is prima in orde, met een merkbaar verschil in het geluid van explosies en geweerschoten binnen en buiten. Battlefield 1 is daarmee een technisch hoogstandje van jewelste, en soms heeft de spelcomputer daar moeite mee. De framerate kan flink dalen als het te druk wordt op het scherm. 

Kinderziektes

Helaas is dat niet de enige kinderziekte die de consoleversie van de game plaagt. Het matchmakingsysteem werkt op zich goed, maar het hoofmenu is niet echt duidelijk en soms is ‘t even zoeken naar de juiste optie voor het juiste resultaat.

Het systeem waarmee vrienden elkaar moeten ‘joinen’ is vervelend. In Battlefield 1 toont een pop-up-schermpje of een vriend een potje heeft gevonden. Pas dan kan iemand ervoor kiezen om met hem of haar meedoen. Dat is geen verbetering ten opzichte van het oude Squad-systeem.

Een ander mankement is het niet kunnen verlaten van een potje net nadat het afgelopen is en het niet kunnen aanpassen van je klassen als je in het hoofdmenu bent. Verder is Battlefield 1 gelukkig een vloeiende ervaring, zonder ergerlijke bugs en zonder opvallend grote mankementen in de balans.

Memorabel

Battlefield 1 is bovendien zonder enige vorm van twijfel de meest imponerende multiplayer-game van dit jaar. Alleen al kijken naar het strijdtoneel is memorabel. Neem de oorlog in het Italiaanse Monte Grappa in de fantastische nieuwe modus Operations, waarbij de frontlinie steeds een stukje opschuift als de aanvullende partij twee punten succesvol weet te bemachtigen.

We zien hoe een klein groepje Italiaanse soldaten met getrokken bajonet de heuvels oprent, om daar te worden ‘verwelkomd’ door twee sluipschutters die honderden meters verderop verschanst zitten in de groene bergtoppen.

We zien een gigantische zeppelin als vuurbal ter aarde storten op een dorpje dat seconden later verworden is tot niemandsland. We zien hoe een tank zijn Squad door een tunnel probeert te loodsen, en hoe een Duitse Support-klasse die push succesvol de kop indrukt met twee antitankgranaten.

Teamwerk

We zien 32 spelers die 32 andere spelers het leven zuur proberen te maken door als eenheid te strijden, maar we zien ook hoe snel het tij kan keren als die eenheid uiteen valt. De Snipers nemen hun hooggelegen posities in, de Medics healen hun teamgenoten door Health-pakketjes neer te gooien en de Support-klasses positioneren hun mortieren.

Ieder potje in Battlefield 1 betekent (team)tactiek te midden van onvoorspelbare chaos. Er is geen potje voorbijgegaan dat we daar niet van hebben genoten. Battlefield 1 is de interessantste shooter van dit najaar. De kans is groot dat ‘t ook de beste is. 

Conclusie

Battlefield 1 is een dijk van een game, mede dankzij een geweldige setting. De personages en de goed geschreven verhalen van de singleplayer maken dat de game ook offline overtuigt.

De multiplayer is nog altijd het hart van de game en is met zijn schaal, onvoorspelbaarheid, tactiek én audiovisueel spektakel een hoogstandje in de serie. Een absolute aanrader.

  • Nieuwe Operations-modus
  • Audio-visuele presentatie
  • Goede singeplayer
  • Kinderziektes
  • Had meer WO1 kunnen zijn
BEOORDELING