Nintendo heeft donderdag de nieuwe Nintendo Switch-spelcomputer gepresenteerd. 

De nieuwe gameconsole werd in een korte video getoond door het bedrijf. Het bestaan van de spelcomputer was al eerder bevestigd, maar nog niet getoond. Hij had toen nog de codenaam NX. 

De Nintendo Switch is een hybride console, waarmee spellen op zowel de televisie als onderweg gespeeld kunnen worden. De draagbare handheld-spelcomputer wordt met een speciale dock op de tv aangesloten. 

Als de Switch uit zijn dock wordt gehaald, kan de gebruiker er twee controllerdelen op aansluiten om een draagbare spelcomputer te vormen. Deze controllerdelen kunnen los ook worden gebruikt om spellen te bedienen. Meerdere spelers kunnen op één Switch gamen door ieder een controllerhelft te gebruiken.

Games voor de console worden op cartridges aangeboden, in plaats van DVD’s. Als de console op een tv is aangesloten, kan een klassieke gamecontroller worden gebruikt.

De Switch zal in maart 2017 op de markt worden gebracht. Een prijs is niet bekendgemaakt.

Video: Eerste beelden van Switch

Eerste beelden van Nintendo's nieuwe spelcomputer Switch
Eerste beelden van Nintendo's nieuwe spelcomputer Switch

Hardware

De spelcomputer bevat een Nvidia Tegra-processor. Deze chip wordt op het moment al gebruikt in de Nvidia Shield-settopbox. 

De onthulling van de NX werd volgens bronnen van NU.nl meermaals uitgesteld, omdat de ontwikkeling van een bijbehorende Mario-game niet goed verliep. 

Games

Gameontwikkelaars gaven eerder al aan games voor de NX te ontwikkelen, waaronder Just Dance 2017 en een nieuwe Sonic-game. Nintendo brengt zelf The Legend of Zelda: Breath of the Wild uit voor het apparaat. Deze game zal ook op de Wii U verschijnen.

Nieuwe games voor de NX werden niet door Nintendo onthuld, maar in de videopresentatie werd een Switch-versie van The Elder Scrolls: Skyrim getoond. Daarnaast kwam een nieuwe Mario-game in beeld. De Wii U-titel Splatoon werd ook getoond, wat mogelijk wijst op een Switch-versie.

Een aantal gameontwikkelaars geeft aan de Nintendo NX te ondersteunen, waaronder Activision, Capcom, Bethesda, Bandai Namco, Electronic Arts, Square Enix en Ubisoft.

Wii U

De nieuwe spelcomputer wordt onthuld nadat de Wii U vier jaar op de markt is. Daarmee wordt de Nintendo-console relatief snel opgevolgd: de originele Wii werd zes jaar lang verkocht.

De Wii U werd relatief weinig verkocht. Volgens cijfers van eind juni 2016 ging de console 13 miljoen keer over de toonbank. Dat is minder dan concurrenten PlayStation 4 (40 miljoen sinds mei) en Xbox One (18 tot 19 miljoen sinds juni). 

Omdat de spelcomputer onderweg gebruikt kan worden, concurreert hij mogelijk ook met de Nintendo 3DS. Deze is sinds eind 2016 iets minder dan 60 miljoen keer verscheept.