De gemeente Den Haag heeft de makers van smartphonegame Pokémon Go verzocht om minder monsters in Kijkduin te laten verschijnen. Het liefst zien ze de monsters 's avonds uit de duinen verdwijnen.

Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving van Omroep West. Ontwikkelaar Niantic heeft nog niet op het verzoek gereageerd, aldus de woordvoerder.

Kijkduin is voor Pokémon Go-spelers een populaire speellocatie, omdat daar veel monsters verschijnen. De game bepaalt welke Pokémon een speler te zien krijgt op basis van de locatie van de smartphone.

"We willen dat de beestjes niet langer verschijnen in het natuurgebied", aldus de gemeente. "Vooral 's avonds willen we ze graag van de locatie weren."

Maatregelen

Tot nu toe biedt Niantic enkel de mogelijkheid om een Pokéstop of Gym uit de game te verwijderen. Dit zijn vaste locaties in de echte wereld, vaak bij publieke kunstwerken.

Het is onduidelijk of de ontwikkelaar bereid is om de verschijningslocaties van de Pokémon zelf op verzoek uit het spel te wissen. Bij Niantic waren er donderdag geen woordvoerders beschikbaar voor commentaar.

De gemeente zegt ondertussen al verschillende maatregelen te nemen tegen de drukte. Er worden bijvoorbeeld hekken en extra prullenbakken geplaatst.

Eerder riep de gemeente Kijkduin juist uit tot 'Pokémonhoofdstad' van Nederland, en werd een paal met een afbeelding van Pikachu geplaatst. Na klachten van inwoners worden nu toch maatregelen genomen.

Belgische avondklok

Het Vlaamse gehucht Lillo wil volgens de Vlaamse omroep VRT een avondklok introduceren. Het zou dan niet toegestaan zijn om na een bepaalde tijd Pokémon Go in het dorp te spelen. Het bestuur van gemeente Antwerpen zegt dat deze avondklok er niet komt.

Lillo heeft 33 inwoners, maar 's avonds komen er somds duizenden spelers langs. Er zouden veel zeldzame Pokémon in het gehucht verschijnen.

Bekijk beelden van de drukte in Kijkduin:

Bizar druk in eerste 'Pokémonhoofdstad' Kijkduin
Bizar druk in eerste 'Pokémonhoofdstad' Kijkduin