Microsoft noemt huidige generatie spelcomputers de laatste

De huidige generatie spelcomputers is de laatste, denkt Microsoft. Het bedrijf gaat flink inzetten op spelcomputers die veel vaker updates krijgen.

Hoofd van de Xbox-divisie Phil Spencer zei eerder al dat de toekomst de Microsoft-spelcomputer erg op die van de pc lijkt. Xbox-marketinghoofd Aaron Greenberg zegt nu in gesprek met Engadget dat de huidige generatie spelcomputers weleens de laatste zou kunnen zijn.

Microsoft kondigde eerder dit jaar Project Scorpio aan. Die sterkere versie van de Xbox One is geschikt voor alle huidige Xbox-games, maar ook voor virtual reality en 4K.

Smartphonemarkt als voorbeeld

"Voor ons is de toekomst zonder console-generaties", zegt Greenberg. Microsoft zet volgens Greenberg in plaats daarvan flink in op zijn game-aanbod en de mogelijkheid om verschillende iteraties hardware uit te brengen.

Spencer gaf eerder aan dat Microsoft zich heeft laten inspireren door de smartphonemarkt, waarbij elk jaar nieuwe versies van een toestel binnen dezelfde lijn uitkomen. Microsoft wil op eenzelfde manier vaker spelcomputers met kleinere hardware-updates uitbrengen, en niet elke zeven jaar één grote nieuwe generatie.

"We zeggen in principe: 'dit is geen nieuwe generatie, alles wat je hebt blijft zich ontwikkelen en blijft werken'. We zien het als een familie van apparaten", aldus Greenberg over de toekomst van de Xbox.

Concurrentie met PS4

Sony heeft met zijn PlayStation 4 deze generatie meer succes dan Microsoft met zijn Xbox One. Sony haalde enkele maanden geleden de mijlpaal van 40 miljoen verkochte exemplaren. Microsoft maakt zelf geen data bekend, maar het aantal verkochte exemplaren van de Xbox One wordt op 22 miljoen geschat.

Microsoft wil een inhaalslag maken door onder meer in te zetten op zijn Xbox Play Anywhere-systeem. Daarbij kan een game na aankoop zowel Xbox als pc worden gespeeld.

Microsoft's Project Scorpio staat gepland voor eind 2017. Onlangs bracht het bedrijf de kleinere Xbox One S op de markt.

Tip de redactie