Een Amerikaan heeft Pokémon Go-ontwikkelaar Niantic aangeklaagd, omdat hij last heeft van spelers die op zijn privéterrein komen.

Dat meldt de Wall Street Journal woensdag. Hij heeft bij een rechtbank in New Jersey gevraagd om 'class action'-status, wat zou inhouden dat ook andere gedupeerden zich bij de rechtszaak kunnen aansluiten om een schadevergoeding te eisen.

Volgens de aanklacht heeft de 61-jarige Jeffery Marder last van mensen die zich bij zijn huis verzamelen met hun smartphones.

"Minstens vijf individuën klopten op de deur van de eiser, informeerden de eiser dat er een Pokémon in zijn achtertuin zat, en vroegen om toestemming tot de achtertuin van de eiser om de Pokémon te 'vangen'", schrijven de advocaten van Marder in de aanklacht.

Kaart

Het is onduidelijk waarom de spelers bij Marder aanklopten. Als een Pokémon eenmaal op de kaart verschijnt in de game, hoeven spelers niet meer naar een bepaalde locatie te lopen om hem te vangen.

Mogelijk hadden de bewuste spelers op een speciale locatiesite gezien dat zich een Pokémon in de achtertuin van Marder bevond. Zulke sites en apps worden niet door Niantic ontwikkeld en zijn onlangs zelfs door de ontwikkelaar offline gehaald.

Update

De aanklacht richt zich ook op "de bewuste, onbevoegde plaatsing van Pokéstops en Pokémon-gyms op of nabij het land" van Marder. Pokéstops en gyms zijn plekken die spelers kunnen bezoeken in het spel. Ze verschijnen doorgaans bij monumenten en andere bezienswaardigheden.

Na een recente update van Pokémon Go vertoont de app bij het opstarten verschillende waarschuwingen, waaronder ook dat spelers zich niet op privéterrein mogen begeven tijdens hun zoektocht naar virtuele wezens.