De populaire smartphonegame Pokémon Go heeft in het afgelopen weekend de grens van 100 miljoen downloads gepasseerd.

Dat stelt althans marktonderzoeker App Annie tegen TechCrunch. Ongeveer een week geleden stond het aantal downloads nog op zo'n 75 miljoen.

Voor zo ver bekend heeft Pokémon Go de mijlpaal in recordtijd behaald. Eerdere hitgames als Color Switch en Slither.io deden er een stuk langer over om half zo veel downloads te behalen.

Inkomsten

App Annie schreef dit weekend dat Pokémon Go dagelijks ruim 10 miljoen dollar oplevert via een systeem van in-app aankopen. Spelers kunnen in een speciale winkel geld besteden aan onder meer extra Pokéballs en voorwerpen die extra Pokémon aantrekken.

De voorwerpen zijn ook te bemachtigen door bepaalde locaties te bezoeken en verder te komen in het spel, maar door geld te besteden kan de voortgang worden versneld.

De onderzoekers schrijven dat het succes van Pokémon Go weinig effect lijkt te hebben op de omzet van andere smartphonegames. Hun inkomsten bleven in de afgelopen weken ongeveer vlak.

Update

Zondag bracht Niantic, ontwikkelaar van Pokémon Go, de eerste grote update voor het spel uit. Veel fans reageerden woest omdat een eerder beschikbare functie, die met voetstapjes toonde hoe ver Pokémon ongeveer van de gebruiker waren, werd verwijderd. Ook werden verschillende sites offline gehaald waarop de locaties van Pokémon te zien waren.

Niantic heeft dinsdag gereageerd op die kritiek. De stappenfunctie is volgens de ontwikkelaar verwijderd omdat hij verwarrend was en de "productdoeleinden" van het bedrijf niet bereikte. Er wordt aan een nieuwe versie gewerkt.

Bekijk onze videoreview van Pokémon Go:

Review: Verslavende smartphonehype Pokémon Go
Review: Verslavende smartphonehype Pokémon Go

De locatiesites vormden volgens Niantic een probleem voor de "servicekwaliteit" voor Pokémon Go-gebruikers. In zijn eerste weken kampte de game vaak met serverproblemen. Het is onduidelijk of de sites weer worden toegestaan als de servercapaciteit is uitgebreid. Niantic zegt te werken aan het verder uitrollen van de game, die in enkele grote landen als Brazilië nog niet beschikbaar is. 

De ontwikkelaar beloofde de game eerder al regelmatig te zullen voorzien van nieuwe functies. Er wordt onder meer gewerkt aan een systeem om Pokémon met andere gebruikers te ruilen.