De Japanse gamemaker Nintendo verwacht slechts in beperkte mate te verdienen aan de smartphonehit Pokémon Go. Een eerdere voorspelling over de financiële resultaten van het bedrijf blijft in stand.

Dat heeft Nintendo vrijdag bekendgemaakt aan investeerders (pdf). Het aandeel van het bedrijf verdubbelde in de afgelopen twee weken in waarde, omdat beleggers hoge verwachtingen hadden van de inkomsten uit Pokémon Go

Nintendo is echter niet de ontwikkelaar van het spel. Dat is Niantic, een voormalig dochterbedrijf van Google waar Nintendo wel in heeft geïnvesteerd. Nintendo heeft ook 32 procent van de aandelen in The Pokémon Company, het bedrijf dat eigenaar is van de Pokémon-merknaam.

Pokémon Go heeft in twee weken tijd tientallen miljoenen spelers aangetrokken. Naar verluidt geven alleen de Amerikaanse spelers al meer dan anderhalf miljoen dollar per dag uit in de game, maar het grootste deel van die inkomsten komt vermoedelijk terecht bij ontwikkelaar Niantic. 

Ook krijgt Apple 30 procent van alle omzet uit de App Store en krijgt Google 10 procent van de omzet uit Google Play.

Armband

Nintendo verkoopt vanaf volgende maand de Pokémon Go Plus, een armband die gaat trillen als de drager in de buurt van een Pokémon is. Het apparaatje, dat in eerste instantie alleen met iPhones zal werken, verschijnt eind augustus voor 40 euro. 

De eerste voorraad van de armband is al uitverkocht. Nintendo zegt dat hier in de eerdere financiële voorspelling, uit april, al rekening mee is gehouden.

De beurs in Tokio is tot maandag gesloten, dus het blijft de komende dagen onduidelijk hoe investeerders zullen reageren op de aankondiging van Nintendo.