De beurswaarde van Nintendo is in minder dan twee weken tijd ruim verdubbeld. Investeerders blijven enthousiast reageren op het succes van de mobiele game Pokémon Go.

Het aandeel Nintendo noteerde dinsdag opnieuw een stijging van maar liefst 14 procent op de beurs in Tokio.

Daarmee komt de prijs van één aandeel Nintendo op bijna 32.000 yen. Op 6 juli, kort voor de verschijning van Pokémon Go in Australië, Nieuw-Zeeland en de VS, sloot het aandeel nog op 14.380 yen.

Het aandeel beleeft zijn hoogste stand sinds 2010. Het absolute hoogtepunt werd bereikt in 2007, toen het bedrijf scoorde met de zeer populaire Wii. In de jaren daarna zakte de beurswaarde van Nintendo juist weer, onder meer omdat de Wii U het een stuk minder goed deed dan zijn voorganger.

Nintendo is dinsdag 4,5 biljoen yen (38 miljard euro) waard. Dat is meer dan de beurswaarde van Sony (35 miljard euro).

Gebruikers

Pokémon Go is inmiddels beschikbaar in bijna alle Europese landen, waaronder ook Nederland. Exacte gebruikersaantallen zijn niet bekend, maar op Android is de app tussen de 10 en 50 miljoen keer gedownload, blijkt uit de officiele statistieken van Google.

Volgens recent marktonderzoek zouden meer dan 1 miljoen Nederlanders de game al hebben gespeeld. 

Nintendo is niet de maker van Pokémon Go, maar profiteert wel van het succes van de game door zijn aandeel in ontwikkelaar Niantic en in The Pokémon Company, het bedrijf dat eigenaar is van de virtuele monsters.

Gesponsorde locaties

Het is niet bekend hoeveel omzet Pokémon Go in zijn eerste twee weken al heeft gedraaid, en hoeveel daarvan bij Nintendo zal belanden.

Spelers van Pokémon Go kunnen geld uitgeven aan 'Pokécoins' om sneller vooruit te komen in het spel. Maar Niantic wil ook gaan verdienen aan winkels en andere bedrijven die gamers naar een bepaalde locatie willen lokken, zei directeur John Hanke onlangs. Zij kunnen dan een 'gesponsorde locatie' kopen.

Dat is nu nog niet mogelijk, maar de directeur van de Amerikaanse winkelketen GameStop zei in een interview met CNBC dat de verkopen in het afgelopen weekend al zijn verdubbeld op locaties die ook een 'Pokéstop' zijn. Op zulke plekken kunnen spelers van Pokémon Go nieuwe Pokéballs en andere objecten ophalen.

Met name Pokémon-producten deden het goed in de GameStop-winkels.

Bekijk onze videoreview van Pokémon Go:

Review: Verslavende smartphonehype Pokémon Go
Review: Verslavende smartphonehype Pokémon Go