Sony belooft in een schikking om kopers van de PlayStation 3 allemaal 55 dollar te betalen, mits zij gebruik hebben gemaakt van de verwijderde Linux-functie. 

Met de schikking wil Sony kopers tegemoetkomen die zijn getroffen door een software-update uit 2010, meldt Ars Technica. Dit bedrag zal alleen worden uitbetaald aan Amerikaanse klanten.

Met de update verwijderde Sony de mogelijkheid om het besturingssysteem Linux te installeren op de PlayStation 3-spelcomputer. De aanklagers zeggen te zijn misleid door Sony, omdat zij een belangrijke functionaliteit van hun apparaat kwijtraakten.

Volgens de advocaten betrokken bij de zaak kunnen maar liefst 10 miljoen spelcomputers in aanmerking komen voor de betaling. Het geld wordt pas uitbetaald als een klant zweert de spelcomputer te hebben gekocht en Linux te hebben geïnstalleerd hierop. Ook moet er een aankoopbewijs worden getoond. 

Klanten die Linux niet hebben geïnstalleerd maar wel de PlayStation 3 hiervoor kochten, kunnen 9 dollar van het techbedrijf ontvangen.

Piraterij

Sony verwijderde de mogelijkheid om Linux te installeren in 2010, omdat hacker Geohot hier een kwetsbaarheid in had gevonden. Dit stelde piraten in staat om games te kopiëren of illegaal af te spelen op de gameconsole.