Chinese techgigant Tencent zou op het punt staan de Finse Clash of Clans-maker Supercell over te nemen.

Tencent zou in een laat stadium gesprekken voeren met het Japanse Softbank, dat nu een meerderheidsbelang in Supercell heeft. Dat zeggen ingewijden tegen The Wall Street Journal.

In 2013 kocht Softbank 51 procent van de aandelen in Supercell voor ruim 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro). Inmiddels heeft het Japanse bedrijf 73 procent van de Finse game-ontwikkelaar in handen.

Het is niet duidelijk hoeveel geld er met de overname gemoeid is, maar Supercell zou inmiddels ruim 9 miljard dollar (8 miljard euro) waard zijn. Eerder werd nog gesproken van een waarde van 5 miljard dollar.

Succesvolle games

Het Finse bedrijf verdient goed aan zijn vier mobiele games Clash of Clans, Hay Day, Boom Beach en Clash Royale. Laatstgenoemde game werd in maart uitgebracht en verovert sindsdien de hitlijsten van appwinkels over de hele wereld.

Tencent zou verschillende investeringsmaatschappijen bij de aankoop van het meerderheidsbelang betrekken. Als de overname doorgaat, zou het de grootste tot nu toe zijn voor Tencent.

Hoewel de financiering nog niet helemaal rond is en er nog meer obstakels te nemen zijn, zou de overname volgens ingewijden mogelijk al volgende week bekendgemaakt kunnen worden.

Wie Supercell overneemt zou volgens ingewijden akkoord moeten gaan met de voorwaarden van de oprichters. Die eisen controle over het bedrijf, ook mag een nieuwe eigenaar het huidige management niet zomaar ontslaan of het bedrijf zomaar naar de beurs brengen.