Microsoft onthult dunne Xbox One S en speciale console voor 4K en VR

Microsoft heeft de Xbox One S onthuld, een kleinere versie van de Xbox One-spelcomputer. In 2017 komt er bovendien een nieuwe Xbox One uit die speciaal is geschikt voor 4K en virtual reality.

De Xbox One S is 40 procent kleiner dan het origineel en wordt met maximaal 2 terabyte aan geheugen geleverd. De stroomadapter wordt in de Slim geïntegreerd, waardoor er geen los adapterblok meer nodig is.

De kleinere Xbox kan 4K-video afspelen en biedt ondersteuning voor 'HDR-gaming', waarbij er een hoger contrast wordt gebruikt. 

Microsoft verkoopt de nieuwe Xbox One vanaf augustus voor minstens 299 dollar. Een Nederlandse prijs is nog niet bekendgemaakt.

Nieuwe gamepad

Bij de Xbox One S wordt ook een nieuwe gamecontroller geleverd. Deze ziet er hetzelfde uit als de originele gamepad, maar heeft een ruwere onderkant waardoor hij beter vastgehouden kan worden.

Het draadloos bereik van de controller is verhoogd en hij werkt nu via Bluetooth. De oude Xbox One-controller gebruikt een andere draadloze standaard, waardoor een speciale draadloze adapter vereist is voor pc's.

Project Scorpio

Microsoft heeft tijdens E3 verder 'Project Scorpio' onthuld. Dit wordt een nieuwe editie van de Xbox One speciaal gemaakt voor 4K-gaming en virtual reality.

Project Scorpio zal eind 2017 worden verkocht. Een exacte verkoopdatum of prijs is nog niet bekendgemaakt.

Volgens Microsoft zal de Scorpio-spelcomputer naast de Xbox One en Xbox One S worden verkocht. Games en accessoires voor de Xbox One zullen ook op de Project Scorpio werken.

Prestaties

De krachtigere Xbox One heeft een grafische processor met 6 teraflops en acht CPU-kernen. De ingebouwde hardware moet ondersteuning voor virtual reality en games met 4K-resolutie mogelijk maken.

Microsoft kondigt Project Scorpio nu alvast aan, zodat ontwikkelaars hun games voor de 4K-console kunnen voorbereiden. Onder andere Bethesda zegt dit nu al te doen: de eerder aangekondigde VR-editie van Fallout 4 zal ook op Project Scorpio gaan werken.

Onlangs bevestigde Sony de komst van een nieuwe PlayStation 4, die ook in staat is 4K-games te draaien. Deze zal niet op E3 worden getoond.

Lees meer over:
Tip de redactie