Overzicht: De belangrijkste verwachtingen voor gamebeurs E3

Op zondag starten de eerste persconferenties op de E3, de belangrijkste gamebeurs ter wereld. We zetten de verwachtingen op een rij. 

Microsoft

Er zijn geruchten over drie nieuwe Xbox One-spelcomputers, waarvan er mogelijk twee tijdens E3 worden aangekondigd. Ten eerste zou de standaard Xbox One een nieuw ontwerp krijgen. Deze herziene versie zou grotendeels hetzelfde doen, maar een compacter formaat krijgen en 4K-video kunnen afspelen.

Daarnaast staat er vermoedelijk een streamingkastje op de planning, die games vanaf een Xbox One ergens anders in huis via het netwerk afspeelt. Beide spelcomputers zouden mogelijk op E3 worden onthuld, waarna ze in het najaar in de winkels liggen.

De derde nieuwe Xbox One, met als codenaam 'Scorpio', krijgt verbeterde hardware zodat hij games in virtual reality kan afspelen. Deze spelcomputer zou pas voor 2017 gepland staan, waardoor hij mogelijk niet tijdens E3 2016 uit de doeken wordt gedaan. 

Afgelopen jaar besprak Microsoft tijdens E3 de exclusieve Xbox One-games Scalebound, ReCore, Crackdown 3 en Sea of Thieves. Geen van deze spellen is sindsdien uitgekomen, dus vermoedelijk wordt er nieuw beeldmateriaal getoond of extra informatie gedeeld. Het strategiespel Halo Wars 2 zal wellicht ook worden behandeld.

Sony

Sony wil dit najaar PlayStation VR op de markt brengen - een VR-bril waar vijftig games voor gepland staan. We hebben slechts een paar van deze spellen gezien, dus vermoedelijk worden er meer VR-titels tijdens de E3 uit de doeken gedaan. 

De Japanse techgigant heeft ook één nieuwe spelcomputer op de planning: een PlayStation 4 die in staat is om games in 4K af te spelen. Deze spelcomputer heeft intern de codenaam 'Neo', maar het is onduidelijk wanneer hij uitkomt. Lange tijd werd verwacht dat het bedrijf de console op de E3 uit de doeken zou doen, maar tegen de Financial Times zei de directeur van Sony Interactive Entertainment dat dat niet klopt.

Qua games zal Sony hoogstwaarschijnlijk The Last Guardian tonen. Dit avonturenspel is al jarenlang in ontwikkeling en krijgt tijdens E3 waarschijnlijk eindelijk een verkoopdatum. Het scifiverhaal Detroit: Become Human staat potentieel ook op de agenda, samen met het Nederlandse Horizon: Zero Dawn dat onlangs naar 2017 werd verschoven.

Nintendo 

Het Japanse Nintendo heeft de verwachtingen voor E3 alvast getemperd. In een eerdere verklaring zei het bedrijf dat de nieuwe Nintendo NX-spelcomputer namelijk niet op de E3 zal worden gepresenteerd, waardoor het evenement vooral in het teken zal staan van software. De nieuwe Zelda voor Wii U en NX zal worden getoond en speelbaar zijn voor bezoekers in Amerika.

In livestreams zal Nintendo nog een aantal andere games tonen. De E3 speelt voor het Japanse bedrijf echter een minder grote rol - in plaats daarvan kiest Nintendo vaak voor eigen livestreams om nieuwe producten aan te kondigen. 

Meer virtual reality

VR-bedrijf Oculus heeft een eigen stand op E3, waar mogelijk nieuwe spellen voor de virtualrealitybril worden getoond. Het dochterbedrijf van Facebook heeft geen nieuwe spellen meer besproken sinds de lanceertitels werden benoemd, die inmiddels bijna allemaal al beschikbaar zijn.

Daarnaast horen we wellicht meer over de Oculus Touch-controllers - kleine, bewegingsgevoelige gamepads waarmee handen in virtual reality gebruikt kunnen worden. Oculus zegt al langer van plan te zijn deze controllers later dit jaar te verkopen, maar een exacte datum en prijs zijn nog steeds niet bekend. 

Valve, één van de bedrijven dat verantwoordelijk is voor VR-bril HTC Vive, organiseert geen eigen persconferentie, maar is vaak wel achter de schermen aanwezig op de E3. Aankondigingen over de Vive zijn daarom ook mogelijk, hoewel niet heel waarschijnlijk. 

Verdere games

We weten dat meerdere gamestudio's op dit moment grote titels in ontwikkeling hebben, waarover tijdens E3 vermoedelijk meer informatie zal worden gedeeld. Zo heeft Electronic Arts al een paar keer kort gesproken over Mass Effect: Andromeda, een vervolg op de veelgeprezen Mass Effect-serie. Het spel werd recent naar 2017 uitgesteld, maar wellicht dat er tijdens de E3 uitgebreide spelbeelden worden getoond. 

Het Franse Ubisoft heeft vlak voor E3 al het vervolg op Watch Dogs getoond. In dit openwereldspel moeten gamers alle electronica in San Francisco hacken en de stad verkennen. Dit spel moet in november al verschijnen. Op E3 mogen journalisten mogelijk de eerste demo's spelen. 

Gamesmaker Activision is niet op E3 aanwezig, maar het lijkt waarschijnlijk dat er beelden van Call of Duty: Infinite Warfare worden getoond tijdens de presentatie van Microsoft of Sony. De gameserie wordt vaak gebruikt om de praatjes van consolemakers mee af te sluiten. 

Daarnaast zullen er geheid een aantal verrassingen zijn - games waar tot nu toe nog niks over naar buiten is gekomen, waarover we tijdens E3 voor het eerst zullen horen.

Lees meer over:
Tip de redactie