Alan Yates, een ontwikkelaar bij Valve, noemt de technologie achter de Oculus Rift direct afgeleid van Valves eigen onderzoek. In een bericht op Reddit sprak hij uit over de verschillende virtual reality-headsets.

Op de HTC Vive-pagina van Reddit werd een discussie gevoerd over de concurrentie tussen de twee grote headsets. Yates plaatste een reactie hierop: "De Rift- en Vive-headsets zijn direct afgeleid van Valve's onderzoeksprogramma."

Hij noemt een aantal kleine verschillen tussen de Oculus Rift en HTC Vive, maar claimt dat de Oculus Rift een kopie is. "De eerste consumentenversie van de Rift is een directe kopie van de techniek gebruikt in het 1080p Steam Sight-prototype dat Valve aan Oculus heeft uitgeleend."

Yates sluit zijn bericht af met de grap dat hij Oculus de eerste licentiehouder van SteamVR zou noemen, maar dat de "geschiedenis waarschijnlijk een andere term gaat vastleggen".

Oculus en Valve werkten voorheen samen aan virtual reality-technologie. Valves Gabe Newell was zelfs te zien in een video voor de lancering van de Kickstarter-campagne.

Zowel Oculus Rift als HTC Vive zijn nu verkrijgbaar. Sony brengt in oktober dit jaar hun eigen vr-headset uit voor PlayStation 4.