Nintendo's nieuwe NX-console maakt mogelijk gebruik van cartridges in plaats van schijfjes. Dat blijkt uit financiële data van Nintendo's partner Macronix, die verwacht vanaf maart 2017 meer cartridges te produceren.

Macronix produceert ook de 3DS-cartridges. Onlangs testte het bedrijf een nieuwe 32nm ROM-chip, terwijl de 3DS nog 75nm ROM-chips gebruikt. Mogelijk zijn de 32 nm-chips bedoeld voor de NX.

In de financiële cijfers van Macronix wordt verscheidene keren 'Nintendo's nieuwe platform' genoemd. Dit nieuwe platform verschijnt in maart 2017, wat verder aannemelijk maakt dat het om de NX gaat. Het zou echter ook kunnen dat Macronix werkt aan interne hardware voor de NX.

Nintendo heeft een rijke geschiedenis wat betreft cartridges: de handhelds van het bedrijf gebruikten deze methode om spellen af te spelen. Ook klassieke consoles als de NES, de SNES en de Nintendo 64 maakten gebruik van cartridges. Recentere consoles zoals de GameCube, de Wii en de Wii U maakten gebruik van schijfjes.