De 73-jarige Atari-oprichter Nolan Bushnell gaat samen met het Nederlandse Spil Games uit Hilversum mobiele games ontwikkelen.

Bushnell werkt al zes maanden "in het geheim" samen met het bedrijf. De samenwerking zal vooral via het internet verlopen, maar de Atari-oprichter zal ook zo nu en dan naar Nederland komen.

De samenwerking moet vijf tot acht mobiele games opleveren, waarvan de eerste begin 2017 moet verschijnen. De rest van de games zullen in de loop van het volgende jaar volgen. De games van Spil trekken maandelijks meer dan honderd miljoen gebruikers. 

Bushnell richtte in 1972 Atari op, een van de eerste bedrijven welke zich enkel richtten op het ontwikkelen van games. Tegenover CNBC zegt hij dat de bedrijfscultuur van Spil een belangrijke reden voor hem was om juist het Nederlandse bedrijf uit te kiezen.

"Ik heb met ze gepraat en besloot dat ze een cultuur hebben van samenwerking, een die veel weg heeft van Atari toen ik daar vertrok. Fantastische mensen met een leuke instelling", aldus de gameveteraan.