Ubisoft en Patrice Désilets, de bedenker van de Assassin’s Creed-games, hebben een overeenkomst bereikt over de rechten van het 1666 Amsterdam. Het gamebedrijf en de ontwikkelaar waren jarenlang verwikkeld in een strijd om het project.

Désilets verliet Ubisoft in 2010 en begon een jaar later bij THQ Montreal om te werken aan 1666 Amsterdam, een ambitieuze nieuwe game die zich afspeelt in onze hoofdstad. 

Veel informatie is niet bekend over dit project, behalve dat de game vergelijkbaar moest zijn met de Assassin's Creed-serie.

Na de ondergang van THQ in januari 2013 werden de rechten voor 1666 Amsterdam gekocht door Ubisoft. Désilets ging terug in dienst bij zijn oude werkgever om het ambitieuze project voort te zetten. 

Een paar maanden later werd Désilets plots ontslagen door Ubisoft en liet toen weten “fors te zullen strijden voor zijn rechten, zijn team en zijn game”.

Rechten

Sinds zijn tweede vertrek bij Ubisoft heeft Désilets de gamestudio aangeklaagd voor de mogelijkheid om de rechten van zijn game terug te kopen.

Daarnaast eiste hij ook 400.000 dollar. Eind 2014 richtte hij een nieuwe indiestudio op met de naam Panache Digital Games waar hij werkt aan een nieuwe game: Ancestors: The Humankind Odyssey.

Evolutie

Deze week hebben Ubisoft en Désilets een overeenkomst bereikt. De rechten voor 1666 Amsterdam worden overhandigd aan Désilets.

De CEO van Ubisoft Montreal en Toronto lichtte de overeenkomst toe: "Onze verschillen in het verleden laten we voor wat het is. Patrice en ik zijn op de eerste plaats geïnteresseerd in de creatie van videogames en de evolutie van dit medium. Deze overeenkomst is goed nieuws voor iedereen."

Désilets heeft aangegeven voorlopig verder te werken aan Ancestors: The Humankind Odyssey voor zijn eigen studio. Het is nog onbekend of de ontwikkeling van 1666 Amsterdam hierna wordt voortgezet