De nieuwe versie van de PlayStation 4 zal blijven bestaan naast de huidige versie, en alle games zullen speelbaar blijven op beide varianten van de consoles.

Dat stelt gamewebsite Giant Bomb op basis van bronnen die bekend zijn met de ontwikkeling van de 'PS4.5', die intern de NEO zou worden genoemd.

Er gaan al enige tijd geruchten over een verbeterde PlayStation 4, die de maximale resolutie van games naar 4K zou opkrikken en zou zorgen voor betere grafische prestaties.

Vanaf oktober moeten alle games kunnen draaien in 'NEO-modus' met betere grafische prestaties, stellen de bronnen van Giant Bomb. Hoewel de nieuwe PlayStation maximaal een ultra hd-resolutie kan weergeven, hoeven games hier geen ondersteuning voor te bieden. 

Multiplayer

Alle games moeten bovendien ook een 'basismodus' voor gebruikers van de huidige PlayStation 4 blijven ondersteunen. In multiplayergames blijven spelers van de NEO tegen eigenaren van de oudere PlayStation 4 spelen. Ook alle accessoires voor de console, waaronder de aankomende PlayStation VR-bril, werken met beide versies van de PlayStation 4.

De NEO zou worden voorzien van een processor met acht kernen die een rekenkracht van 2,1 GHz leveren. Bij de huidige PlayStation 4 is dat 1,6 GHz. Ook de grafische kaart is verbeterd en de doorvoersnelheid van het werkgeheugen ligt hoger.

Hoewel de nieuwe regels voor ontwikkelaars al vanaf oktober gaan gelden is het nog onduidelijk of de nieuwe PlayStation-variant dan ook al direct verschijnt.