Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Gamen gaming gameverslaving

'Bijna 10 procent tienerjongens toont tekenen gameverslaving'

Bijna 10 procent van de Nederlandse jongens die 12 tot 15 jaar oud zijn, vertonen verschijnselen van gameverslaving.
Door NU.nl

Dat meldt de Universiteit Utrecht dinsdag op basis van onderzoek onder ruim 2.600 jongeren. Minder dan 1 procent van de meisjes toont tekenen van gameverslaving.

De tieners werden gevraagd hoe lang ze per dag gamen en over de gevolgen daarvan. Vervolgens werd aan de hand van criteria die zijn vastgelegd in het medische DSM-handboek bepaald of zij tekenen vertonen van problematisch gamen.

Uit het onderzoek (pdf) bleek dat jongens gemiddeld 16 uur per week gamen, terwijl dat bij meisjes 4,5 uur is. Jongens besteden meer tijd aan consolegames als Call of Duty en Grand Theft Auto, terwijl meisjes meer mobiele games als Candy Crush spelen.

Onder de jongens die problematisch gamegedrag vertonen is de gemiddelde speeltijd 29 uur per week, waar dat bij meisjes 12,5 uur is. 

Problemen

Van een gameverslaving wordt alleen gesproken als het spelen van games meerdere problemen oplevert, bijvoorbeeld het verlies van controle of het ontstaan van ontwenningsverschijnselen. Ook als gamen familieconflicten oplevert of als gamers hun gedrag verbergen, kan dit bijdragen aan een verslavingsdiagnose.

Van de jongeren die volgens het onderzoek problematisch gamen, zegt 86 procent ook zelf 'verslaafd' of 'een beetje verslaafd' te zijn. Van de jongeren die niet problematisch gamen denkt 37 procent minstens een beetje verslaafd te zijn.

Geïsoleerd

Jeugdonderzoeker Regina van Eijnden wijst erop dat er verbanden bestaan tussen gameverslaving en de manier waarop jongeren worden opgevoed, maar dat lastig valt vast te stellen of sociale problemen worden gevoed door gameverslaving, of dat de verslaving juist zorgt voor de sociale problemen. Een vervolgonderzoek moet hier meer duidelijkheid over scheppen.

Jongeren met concentratieproblemen en met minder goede sociale vaardigheden lopen meer risico om gameproblemen te krijgen, concludeert Van Eijnden. "Deze jongens zonder goede vriendschappen raken door hun gameverslaving alleen maar meer sociaal geïsoleerd."

Maandag bracht het Trimbos-instituut al een rapport (pdf) uit met adviezen voor de behandeling van gameverslaving. Daarin wordt onder meer geadviseerd om de preventie vooral te richten op de risicogroepen, en om ouders te voorzien van goede informatie over het probleem. Daartoe is ook een speciale website opgericht.

Aanbevolen artikelen