Volgens Tim Sweeney van grote game-ontwikkelaar Epic Games is het universele Windows-ontwikkelplatform van Microsofts een fiasco.

De ontwikkelaar schrijft dit in een column voor The Guardian.

Het Universal Windows Platform (UWP) verenigt de programma's en apps van Windows 10 en Windows 10 Mobile. De apps zijn te vinden in de Windows Store. Sweeney schrijft echter dat het UWP een te gesloten platform is.

"Microsoft beweegt hiermee in tegen de hele pc-industrie - waaronder klanten (voornamelijk gamers), ontwikkelaars als Epic Games, uitgevers als EA en Activision en distributeurs als Valve en Good Old Games", aldus Sweeney.

Apps van derden

Het UWP zou het te ingewikkeld maken om apps van derden te installeren. Hiermee zou Microsoft de verkoop van apps willen monopoliseren door deze alleen via de Windows Store te laten verlopen.

Daarom pleit Sweeney voor een open pc-platform. "Als Microsoft niet kiest voor een open platform, moet en zal het UWP doodbloeden door verzet vanuit de industrie."

Microsoft heeft gereageerd op Sweeney's column. "Het UWP is een compleet open ecosysteem dat beschikbaar is voor iedere ontwikkelaar en dat door elke winkel ondersteund kan worden", aldus Kevin Gallo, vicepresident van het Windows-platform.

Microsoft introduceerde het Universal Windows Program voor het eerst op Windows 10. Het platform biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om apps te maken die op meerdere soorten apparaten werken.