De Nederlandse startup Utomik heeft een betaversie van zijn streamingdienst voor games gelanceerd. Met de 'Netflix voor games' kunnen gamers voor een vast bedrag per maand games spelen.

Gamers kunnen voor 6 euro per maand 145 games spelen, maakte Utomik maandag bekend. Zodra de bètatest van de streamingdienst is afgesloten, wordt de abonnementsprijs verhoogd naar 10 euro.

Utomik heeft met game-uitgevers overeenkomsten gesloten voor het brengen van zeshonderd games naar de service. Het gaat daarbij om zowel spellen van onafhankelijke ontwikkelaars als grote en bekende titels.

De startup heeft alle games in de cloud staan. Als mensen een game willen beginnen wordt aanvankelijk alleen de data gedownload die nodig is om het begin van de game te spelen. Pas tijdens het spelen wordt de rest van de game gedownload.

Eindhoven

Utomik werd in september 2014 opgericht door de Nederlander Doki Tops. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in Californië, terwijl een deel van de ontwikkeling in Eindhoven gebeurt.

Volgens Tops werken de games net zo goed als wanneer ze op de pc geïnstalleerd zouden zijn. Tijdens de gesloten beta hebben meer dan 16.000 mensen zich geregistreerd.

Tops wil dat games net zo makkelijk verkrijgbaar worden als televisieshows, films en muziek. Verschillende andere bedrijven, waaronder Sony, werken ook aan streamingdiensten voor games.