De Nederlandse game-industrie bestaat grotendeels uit relatief jonge bedrijven. De helft van de huidige gamebedrijven is minder dan vier jaar oud.

Er is sprake van groei op de Nederlandse gamesmarkt, blijkt uit onderzoek van onder andere Dutch Games Garden, Control en de Dutch Games Association. Er waren 455 gamebedrijven actief in 2015, terwijl dat er in 2011 nog 320 waren. 

Het is echter onduidelijk hoe stabiel deze bedrijven precies zijn. Van de 320 bedrijven die in 2011 actief waren, zijn er inmiddels 110 gesloten."We moeten nog zien hoeveel van deze nieuwe bedrijven er in slagen om een stabiel businessmodel te creëren en op termijn grotere bedrijven worden", aldus de onderzoekers.

Het gemiddelde Nederlandse gamesbedrijf heeft volgens de onderzoekers zes tot zeven werknemers. De grootte van bedrijven is daarmee gekrompen. In 2012 werkten er gemiddeld negen mensen bij een gamesbedrijf. In totaal waren er 3.030 banen in 2015 op de gamesmarkt.

Amsterdam is de meest actieve gamestad van Nederland, waar 800 mensen binnen de industrie werken. Dat is deels te danken door de aanwezigheid van Guerrilla Games, de ontwikkelaar van PlayStation-spellen Killzone en Horizon: Zero Dawn. Op de tweede plek staat Rotterdam, gevolgd door Utrecht.

Studenten

Volgens de onderzoekers ronden er ieder jaar 1.639 studenten een gamesopleiding af. Hiervan volgen 991 studenten een voltijdsopleiding. Een deel daarvan studeert nog op een hoger niveau door. Nederland zou op het moment 66 gamesgerelateerde opleidingen hebben.

De hoeveelheid studenten is toegenomen, maar een relatief klein percentage gaat ook in de gamesindustrie aan de slag. Volgens de onderzoekers werkt slechts 30 procent van de voltijdsstudenten achteraf bij een gamesbedrijf. Daarnaast zou 50 procent bij andere creatieve sectoren aan de slag gaan, terwijl 20 procent heel ergens anders terechtkomt.