Nintendo blijft kampen met kwakkelende consoleverkopen. Het bedrijf verkocht rond de feestdagen van 2015 iets minder dan 1,9 miljoen exemplaren van de Wii U.

Dat is vlak ten opzichte van een jaar eerder. De Nintendo 3DS werd in het laatste kwartaal van 2015 nog 3,6 miljoen keer verkocht, zo blijkt uit de kwartaalcijfers die Nintendo dinsdag presenteerde (pdf).

In hetzelfde kwartaal van 2014 werden nog 4,9 miljoen exemplaren van de 3DS verkocht. In de laatste drie maanden van 2013 waren dat er 7,76 miljoen.

Sinds de introductie van de Wii U in 2012 zijn in totaal 12,6 miljoen exemplaren verkocht. Van de Nintendo 3DS en de verschillende varianten op de handheld zijn sinds 2011 bijna 58 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan.

Software

Softwareverkopen voor de Wii U zijn iets aangetrokken, mede dankzij het succes van Super Mario Maker en Splatoon. Voor de 3DS werden in de laatste negen maanden van 2015 minder games verkocht (zo'n 39 miljoen) dan vorig jaar (53 miljoen).

In totaal draaide Nintendo in het laatste kwartaal van 2015 een omzet van 221 miljard yen (1,7 miljard euro). Dat is ruim 18 procent minder dan een jaar eerder. Ook de nettowinst daalde, naar omgerekend zo'n 182 miljoen euro.

Concurrentie

De verkopen van de Wii U vallen in het niet bij de recordverkopen van de Playstation 4 die Sony vorige week meldde. In het laatste kwartaal van 2015 gingen er ruim 8 miljoen exemplaren van de console over de toonbank.

Microsoft maakte geen cijfers bekend over de verkoop van de Xbox One in het afgelopen kwartaal, maar volgens analisten zijn over de totale levensduur van de console ongeveer half zo veel exemplaren verkocht als van de Playstation 4.

Verwacht wordt dat Nintendo nog dit jaar zijn nieuwe console, met de codenaam NX, zal presenteren. Details over dat apparaat zijn nog niet bekend.