Sony gaat de ontwikkeling van alle hardware, software en diensten rond zijn Playstation-console onderbrengen in een nieuw dochterbedrijf.

Sony Interactive Entertainment is de naam van het bedrijf dat vanaf 1 april alle Playstation-activiteiten zal huisvesten, meldt het bedrijf dinsdag.

De nieuwe dochteronderneming ontstaat uit een fusie tussen Sony Computer Entertainment, de ontwikkelaar van de Playstation zelf en van verschillende games hiervoor, en Sony Network Entertainment International, de ontwikkelaar van het online Playstation Network (PSN).

Het samengevoegde bedrijf krijgt zijn hoofkantoor in Californië en moet de verdiensten uit Playstation-verkopen sneller doen groeien. Andrew House, de topman van Sony Computer Entertainment, krijgt ook de leiding over het nieuwe bedrijf.

Omzet

Sony Computer Entertainment werd in 1993 opgericht en lanceerde een jaar later de eerste Playstation. Sony Network Entertainment International bestaat sinds 2010. PSN bestond toen al vier jaar, maar onder leiding van het aparte bedrijf werden onder meer de abonnementsdienst Playstation Plus en de streamingdienst Playstation Now ontwikkeld.

Sony heeft als doelstelling om in het boekjaar dat eindigt in maart zo'n 12,5 miljard euro om te zetten met zijn Playstation-activiteiten. Dat is zo'n 15 procent meer dan een jaar eerder. Terwijl onder meer de smartphonetak van Sony al enige tijd kampt met tegenvallende verkopen, gaat het met de game-afdeling juist erg goed.

Dinsdag maakte Sony ook bekend dat het het Israëlische chipbedrijf Altair overneemt voor 212 miljoen dollar (195 miljoen euro), meldt Reuters. De chips van Altair geven onder beveiligingsalarmen en slimme meters de mogelijkheid om te verbinden met mobiele netwerken.