Binnen twee jaar zullen er geen illegale games meer te spelen zijn, denkt de oprichter van een groot gamepiraterij-forum.

De software waarmee ontwikkelaars games tegen piraterij beschermen is steeds minder goed te kraken, zegt de oprichter 'Bird Sister' van Chinees cracking-forum 3DM, meldt Torrentfreak.

Bird Sister wijst op de game Just Cause 3, die wordt beschermd door anti-piraterijsoftware Denuvo. Just Cause 3 verscheen op 1 december, maar is nog steeds niet gekraakt. FIFA 16, verschenen in september en eveneens beschermd met Denuvo, is ook niet gekraakt.

Doorzettende trend

Dezelfde software werd in 2014 al gebruikt om Dragon Age: Inquisition tegen piraterij te beschermen, en hield toen bijna een maand stand. Leden van het cracking-forum 3DM wisten de software toen uiteindelijk te kraken.

Bird Sister denkt dat de bescherming die op Just Cause 3 zit nog gekraakt kan worden. "Maar als de trend van ontwikkeling van encryptie op games doorzet, ben ik bang dat we over twee jaar nergens ter wereld nog gratis games kunnen spelen", aldus de oprichter van het cracking-forum.

Torrentfreak wijst erop dat Denuvo niet op alle games wordt toegepast, en dat piraten steeds nieuwe manieren vinden om games illegaal te spelen. Zo hebben hackers Linux werkend gekregen op de PS4, een mogelijke opening voor het spelen van illegale games op de spelcomputer.