Overzicht: De vijf opvallendste Star Wars-games aller tijden

Star Wars: The Force Awakens is vanaf woensdag te zien in de bioscoop. Gamer.nl blikt terug op ’s werelds beroemdste ruimteopera in gamevorm.

In veertig jaar tijd zijn er meer dan honderd games uitgebracht onder de Star Wars-licentie, waardoor je er makkelijk een museum mee zou kunnen vullen. Wij pakken er een aantal titels uit die daar in de spotlight zouden moeten staan. Niet per se vanwege hun kwaliteit, maar omdat ze zo kernmerkend Star Wars zijn.

De meest filmische game:  Star Wars: Rebel Assault II: The Hidden Empire (1995)

Met de introductie van de cd-rom in de jaren ’90 ontstond een nieuwe technische vorm in de gameswereld: de Full Motion Video-games. LucasArts was er vroeg bij met de Rebel Assault-serie, waarin je de namaak-Luke Skywalker Rookie One speelde (Luke Skywalker himself acteerde in de concurrerende Wing Commander-serie). 

De eerste Rebel Assault-game deed grotendeels de films na, maar in het vervolg kreeg Rookie One zijn eigen missie: het vernietigen van een experimentele gecamoufleerde Tie-Fighter. Er werd niet geschermd met grote namen zoals in de meeste Star Wars-games; alleen Darth Vader had een gastrol.

De gameplaymogelijkheden van FMV-games waren beperkt. Het kwam voornamelijk neer op een schietgalerij waarin de camera automatisch voortbewoog. In de ruimtegevechten kon je wat heen en weer bewegen, maar die vrijheid was weinig meer dan een illusie. 

Door de mix van filmbeelden en vroege 3D-technieken was Rebel Assault II echter een van de mooiste games van zijn tijd.

De beste multiplayergame: Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast (2002)

De Jedi Knight/Dark Forces-serie had moeite met het vinden van een heldere naam, maar de gameplay was met iedere aflevering dik in orde. Met een spannend verhaal en toegang tot zowel lightsabers als blasters waren dit voor veel fans dé games waarin ze zich echt even een Jedi-Han Solo-combo voelden.

De eerdere delen werden begeleid door slecht geacteerde FMV-video's, een leuke erfenis van de Rebel Assault-serie. Deze werden helaas vervangen door in-game cinematics in de latere delen, maar gelukkig wist hoofdpersoon Kyle Katarn zijn charme te behouden. 

De beste aflevering was Jedi Outcast, waarin alle gameplayonderdelen het beste samen kwamen. In de kern van Outcast zat een prima shooter à la Quake 3. Daarbovenop kwam het knokken en gooien met een lightsaber, mensen rondsmijten met Force Choke en Push, springen met Force Jump en alle andere Force Powers die je maar kon wensen. 

Het beste van alles: je kon het allemaal gebruiken in de fantastische multiplayer. Wanneer je ernaar kijkt lijkt het één grote chaos van mensen die met lightsabers op elkaar inhakken, maar in praktijk zijn de Force Push- en Lightning-battles onvergetelijk.

De meest waardeloze game: Star Wars Episode I: The Phantom Menace The Video Game (1999)

Met meer dan honderd games om uit te kiezen blijft er een flinke lading rotte appels over. In de enorme collectie Star Wars-games komt niets in de buurt van het absolute baggerdeel The Phantom Menace The Video Game.

Het meest opvallende van deze isometrische actiegame was niet dat het voor geen meter speelde, niet de hilarische dialogen, niet het feit dat iedere NPC stierf door rondvliegende kogels en niet de absurd lelijke graphics. 

Het grootste probleem van The Phantom Menace was de enorme hoeveelheid bugs. Vooral op pc had je een grotere kans dat de game zou crashen dan opstarten.

De grootste guilty pleasure: Star Wars Episode I: Racer (1999)

Niet iedere game kan briljant zijn en LucasArts was zo’n beetje expert in het produceren van middenmootspellen. Vandaar een categorie van games die geen podiumplaats verdienen, maar ook niet in een historische terugblik vergeten mogen worden.

Episode 1: Racer kreeg bij zijn verschijning gemengde recensies, maar verkocht ontzettend goed. De F-Zero-achtige racer had een aantal toffe tracks, alle personages en racingpods uit de films en boven alles: het voelde supersnel aan. 

Nu EA de Star Wars-licentie op zak heeft, hopen we eigenlijk dat ze op het snuggere idee komen om een Need for Star Wars Speed te produceren.

De meest indrukwekkende game: Star Wars: Knights of the Old Republic (2003)

Wat de beste Star Wars-game ooit is laten we in het midden, maar de meest indrukwekkende kunnen we Knights of the Old Republic zonder twijfel noemen. 

Het maakt niet uit dat de game ondertussen verouderd is; zodra je de beelden ziet krijg je meteen zin om het weer te spelen. In BioWare’s legendarische role-playing game speel je een soldaat in het verre verre verleden van Star Wars

Tijdens het avontuur ontdek je dat je Force-krachten bezit, wat leidt tot een historische onthulling aan het einde van de game.

BioWare weet van de klassieke Dungeons & Dragons-formule een science-fiction versie te maken die het Star Wars-gevoel tot in de tenen weet te vatten. Denk aan het reizen naar verschillende planeten, goed uitgewerkte teamleden van alle rangen en standen en het balanceren van je darkside- en lightside-beslissingen. 

Kijk op Gamer.nl voor nog twee opvallende Star Wars-games

Lees meer over:
Tip de redactie