Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Gamer gamen console

'Dertig procent Nederlandse gamestudenten komt in industrie terecht'

Van alle Nederlandse studenten met een gamesgerelateerde opleiding, gaat slechts 30 procent uiteindelijk aan de slag bij een gamesbedrijf. 
Door NU.nl

Dat stelt een onderzoek van Games Monitor, wat een samenwerking is van onder andere Dutch Game Garden, Control en Dutch Games Association.

Bij het onderzoek werd gekeken naar Nederlandse alumni bij gamesopleidingen. Daarvan ging 50 procent aan de slag in andere creatieve industrieën, zoals advertentiebureaus of mediabedrijven.

De overige 20 procent van de studenten komt buiten de creatieve sector terecht. Het gaat hierbij om onder andere softwarebedrijven en de gezondheidszorg.

Het onderzoek is gebaseerd op data van gamesopleidingen. Daarbij is gekeken naar een select aantal scholen, vertelt Dutch Game Garden-woordvoerder Eline Muijres: "veel scholen hebben geen data over waar hun alumni zitten".

733 studenten

Volgens het onderzoek beginnen er ieder jaar 991 studenten aan een gamesopleiding. Daarvan zouden gemiddeld 733 studenten per jaar hun opleidingen afronden.

De Nederlandse game-industrie richt zich voornamelijk op applied games. 50 procent van de Nederlandse gamesbedrijven houdt zich hiermee bezig. 

Een applied game helpt bedrijven om bijvoorbeeld personeel op te leiden. Zo kan een ziekenhuis bijvoorbeeld doktoren trainen met virtuele operaties.

Aanbevolen artikelen