Het is precies tien jaar geleden dat de Xbox 360 het levenslicht zag in Europa. De opvolger van de Xbox stond voor een lastige opgave: proberen om Sony en zijn Playstation van de troon te stoten na de immens populaire Playstation 2.

Fabrikant Microsoft verscheepte de Xbox 360 anderhalf jaar eerder dan de Playstation 3 en leverde standaard een draadloze controller. Dat laatste was nooit eerder gebeurd, maar bleek een gouden greep: na de Xbox 360 durfde geen enkele fabrikant het nog aan om een console zonder draadloze controller uit te brengen.

De Xbox 360 was ook de eerste console die de focus legde op online gamen. Online dienst Xbox Live had het levenslicht al in 2002 op de originele Xbox gezien, maar werd op de Xbox 360 één van de speerpunten.

In het begin maakte de interface van Xbox Live nog gebruik van de gedateerde tabbladen die het ook al op de Xbox gebruikte. Gelukkig had Microsoft in 2008 ook door dat dat niet langer kon en bracht het de New Xbox Experience uit. Daarmee kreeg de interface een futuristisch uiterlijk.

Games

Met exclusieve gameseries als Halo, Gears of War en Fable wist Microsoft ook op softwaregebied het publiek te bekoren. Halo 3 groeide uit tot een iconische online shooter, en ook de Call of Duty-serie deed het met de uiterst succesvolle edities Modern Warfare 2 en Black Ops heel goed.

En dat alles sloeg aan. In Europa zouden uiteindelijk meer dan 25 miljoen exemplaren over de toonbank gaan. Over de hele wereld legde de Xbox 360 de Playstation 3 het vuur aan de schenen. Een indrukwekkende prestatie, want de Playstation 2 had de generatie ervoor nog absoluut gedomineerd qua verkoopcijfers.

Xbox 360 bestaat 10 jaar

Rode ring des doods

Toch was het niet alleen maar hosanna op de Xbox 360. De beruchte Red Ring of Death, waarbij de Xbox 360 in plaats van 1 groene 3 rode lampjes rondom de aan-knop vertoonde, teisterde de console in zijn beginjaren.

Consoles die de Red Ring of Death vertoonden, moesten vaak vervangen worden. Microsoft verlengde garantie tegen deze fout een aantal keer en heeft uiteindelijk naar schatting meer dan een miljard dollar uitgegeven aan het vervangen van kapotte Xboxen 360. Latere exemplaren waren veel minder vatbaar voor de Red Ring of Death.

En nu, tien jaar na de release, heeft de Xbox 360 zijn laatste adem nog steeds niet uitgeblazen. Er zijn nog altijd fabrikanten die hun spellen op de console laten afspelen. Zo kwam Rise of the Tomb Raider vorige maand nog 'gewoon' uit op de Xbox 360.