De bedenker van Metal Gear Solid en een aantal andere gameseries heeft Konami verlaten. Eerder dit jaar werd al beweerd dat Hideo Kojima na de ontwikkeling van Metal Gear Solid 5 zou vertrekken.

Volgens The New Yorker nam Kojima officieel afscheid van Konami op 9 oktober, tijdens ceremonie waarbij ongeveer honderd mensen aanwezig waren. De president en ceo van Konami waren hierbij niet aanwezig.

The New Yorker baseert zich op mensen die aanwezig waren bij het afscheid. Konami blijft echter ontkennen dat de Kojima het bedrijf heeft verlaten. Volgens een woordvoerder is Kojima slechts voor een lange tijd op vakantie. Volgens een bron van Kotaku verloopt het contract van Kojima in december. 

Hideo Kojima was de bedenker van de eerste Metal Gear-game, waarna hij ieder vervolg heeft geschreven en ontwikkeld. Daarnaast werkte hij aan een aantal andere series, waaronder Zone of the Enders, Boktai en een recente Castlevania-game. 

Kojima maakte samen met Guillermo del Toro een nieuwe Silent Hill-horrorgame, maar dit project werd geannuleerd.

Mobiele games

Konami heeft niet bekendgemaakt waarom Kojima weg is gegaan, maar het heeft mogelijk te maken met het lange en dure ontwikkeltraject van Metal Gear Solid 5, dat eerder dit jaar verscheen. De gamesuitgever is van plan om goedkopere games te maken die meer opbrengen. 

De uitgever richtte zich in de afgelopen jaren steeds meer op mobiele games, terwijl de ontwikkeling van traditionele spelcomputergames minderde. Deze focus op mobiele games leverde Konami meer winst op.