De NX, de nieuwe console van Nintendo, zal bestaan uit een vaste console en een aparte handheld. Die kan de console aansturen, maar zal ook los werken voor mobiel gebruik.

Dat stellen althans anonieme bronnen tegenover de Wall Street Journal.

Volgens de krant hebben de eerste ontwikkelaars toegang gekregen tot een ontwikkelkit voor de nieuwe console. Met de 'software development kit' kunnen nieuwe games worden gemaakt, of kunnen oudere games geschikt worden gemaakt voor het nieuwe platform.

Het is nog onduidelijk hoe de NX er precies uit zal zien. De Wii U van Nintendo heeft ook een tablet-achtige controller die de vaste console bestuurt, maar die kan niet onderweg worden gebruikt. 

Graphics

Nintendo zou van plan zijn om de NX te voorzien van de nieuwste chips, zodat goede prestaties kunnen worden behaald. Traditiegetrouw zet Nintendo minder in op vooruitstrevende graphics dan concurrenten Microsoft en Sony.

De afgelopen jaren heeft Nintendo marktaandeel verloren, vooral omdat de Wii U minder goed verkoopt dan de Playstation 4 en Xbox One. Om de krimp te stoppen werkt Nintendo voor het eerst ook aan smartphonegames. De eerste daarvan, Pokémon Go, verschijnt volgend jaar.

Een woordvoerder van Nintendo zegt dat volgend jaar ook details over de NX bekend zullen worden gemaakt. Volgens de Wall Street Journal verschijnt de console mogelijk zelfs al in 2016.