Xbox One-gebruikers kunnen binnenkort zelf kiezen welke functies ze toewijzen aan de knoppen van de Xbox One-controller. 

Deze mogelijkheid is onderdeel van de nieuwe gebruikersinterface van de Microsoft-console, die momenteel in een gesloten bètaversie wordt getest.

Een van de deelnemers van deze bèta laat weten dat de functie niet exclusief is voor de nieuwe Xbox One Elite-controller, maar voor alle Xbox One-controllers beschikbaar zal zijn. Het is nog niet bekend wanneer de functie voor iedereen beschikbaar zal worden gemaakt.

Eigenaars van een Playstation 4 kunnen al langer gebruikmaken van een vergelijkbare functie. Sinds een softwareupdate in maart kunnen spelers zelf bepalen wat de knoppen van de Dualshock 4-controller doen.

Microsoft brengt tegelijk met de lancering van Halo 5: Guardians een nieuwe Xbox One-controller uit: de Xbox One Elite-controller. Die heeft meer knoppen dan een standaard Xbox One-controller. Ook zijn de onderdelen van de controller te verwisselen: zo kunnen gebruikers de vierpuntsdruktoets bijvoorbeeld vervangen door een thumbstick.