Nintendo heeft in Tatsumi Kimishima een opvolger gevonden voor de in juli overleden president Satoru Iwata. 

Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt (pdf). Kimishima was tot dusver hoofd van de Noord-Amerikaanse tak van Nintendo en gaf leiding aan de afdeling personeelszaken van de gamemaker.

Sinds het overlijden van Iwata op 55-jarige leeftijd aan kanker werd Nintendo geleid door de topbestuurders Shigeru Miyamoto en Genyo Takeda. Iwata heeft dertien jaar aan het roer gestaan bij de maker van de bekende Mario-spelletjes en de Wii-spelconsole. Hij was de eerste president van Nintendo die geen lid was van de oprichtersfamilie Yamauchi.

De 65-jarige Kimishima werkte voor zijn tijd bij Nintendo in de bankensector. Ook was hij directeur van het bedrijf achter de Pokémon-reeks. Na Iwata is Kimishima de tweede Nintendo-topman in de 125-jarige geschiedenis van het bedrijf die niet behoort tot de Yamauchi-familie.

Smartphones

Iwata nam in 2002 de leiding van Nintendo over. Hij introduceerde een reeks zeer succesvolle producten, waaronder de Nintendo DS en Wii. Aan het eind van zijn leven had Nintendo het echter moeilijk, onder meer door tegenvallende verkopen van de Wii U.

Daarom besloot Nintendo te beginnen met de ontwikkeling van games voor smartphones. Pokémon Go, de eerste mobiele game van Nintendo, verschijnt in 2016. In afwachting van een mogelijk smartphonesucces voor Nintendo steeg het aandeel van het bedrijf dit jaar al 82 procent.

De aanstelling van Kimishima is niet de enige verandering binnen Nintendo. Interim-directeurs Miyamoto en Takeda worden allebei benoemd tot fellow, ofwel speciaal adviseur. Miyamoto, bedenker van onder meer de Mario-serie, wordt adviseur op creatief gebied. Takeda zal advies geven op het gebied van technologie.