De initiatiefnemers van een gefaald Kickstarter-project moeten het opgehaalde geld terugbetalen. Dit heeft de rechter bepaald in een Amerikaanse rechtszaak.

Dit meldt de procureur-generaal van Washington.

Het kaartspel Asylum Playing Cards verzamelde in 2012 meer dan 25 duizend dollar op Kickstarter, omgerekend nu ongeveer 22 duizend euro. 

Hoewel het project succesvol was, ontvingen veel donateurs het kaartspel niet in de post. De procureur-generaal in Washington spande daarom een rechtszaak aan tegen de bedenkers van het kaartspel. 

De makers moeten het geld terugbetalen en krijgen een boete. Daarnaast moeten zij opdraaien voor de rechtszaakkosten. Ze moeten daarom in totaal 54.851 dollar betalen.

Kickstarter niet verantwoordelijk

De gevolgen van een gestrand Kickstarter-project waren tot nu toe onduidelijk. Dit is voor het eerst dat een Amerikaanse rechter hierover oordeelt. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor andere Kickstarter-projecten die slecht zijn afgelopen. 

Kickstarter zegt op een pagina niet verantwoordelijk te zijn als een project slecht afloopt: "het is aan de makers om een project succesvol af te ronden. Kickstarter is niet betrokken bij de ontwikkeling van projecten".