Een manager van Machine Zone, de ontwikkelaar van de populaire mobiele game Game of War, is in de VS gearresteerd omdat hij bedrijfsgeheimen zou hebben gestolen.

Dat meldt de Wall Street Journal. Jing Zeng stond op het punt om naar Beijing te vliegen toen hij werd opgepakt.

Volgens de aanklacht tegen Zeng, die dinsdag openbaar is gemaakt, was hij ontevreden met zijn baan bij Machine Zone. Hij had gevraagd om van team te wisselen en moest uiteindelijk het bedrijf verlaten.

De openbaar aanklager stelt dat Zeng gegevens over interacties van gebruikers met Game of War heeft gedownload. Het is onduidelijk wat hij daarmee wilde doen, maar hij zou de bestanden hebben ingezet om een betere ontslagvergoeding af te dwingen. Tijdens onderhandelingen hierover nam Machine Zone contact op met de FBI.

Inzicht

Volgens de aanklacht geven de gestolen data "waardevolle inzichten en een groot concurrentievoordeel over andere makers van online games". Het is niet bekend of Zeng daadwerkelijk van plan was om de gegevens aan de concurrentie te overhandigen.

Machine Zone maakt geen cijfers over het gebruik van Game of War vrij, maar volgens marktanalist Think Gaming heeft het spel alleen in de VS al zo'n 1,7 miljoen dagelijkse gebruikers. 

De dagelijkse Amerikaanse omzet van het spel wordt geschat op rond de 1,4 miljoen dollar (1,2 miljoen euro), waarmee het een van de lucratiefste mobiele games is. Game of War wordt aan de man gebracht met televisiereclames waarin model Kate Upton te zien is.