Gamemaker King is steeds minder afhankelijk van zijn grote hit Candy Crush, maar ziet tegelijkertijd de omzet en winst fors dalen omdat minder mensen geld uitgeven in de spellen.

Dat blijkt uit de tweedekwartaalcijfers (pdf) van King.

Het bedrijf wist 490 miljoen dollar omzet te boeken en hield onder de streep 119,3 miljoen dollar aan winst over. Dat betekent dat de in een jaar tijd gedaald is met 17,5 procent en de winst een klap van 27,9 procent heeft gekregen.

Voor die omzet is King wel minder afhankelijk van het grote succes Candy Crush. Een jaar geleden kwam nog 61 procent van de inkomsten uit die game, nu is dat 41 procent.

Meer spelers

Het aantal mensen dat maandelijks een spel van King speelt steeg in een jaar tijd van 485 miljoen naar 501 miljoen. Het aantal dagelijks actieve spelers groeide eveneens, maar dan van 138 miljoen naar 142 miljoen.

Kwartaalcijfers King

Bron: King© NU.nl

Het is overigens wel voor het eerst dat King in vergelijking met het vorige kwartaal een daling van het aantal maandelijkse gebruikers zag. In het eerste kwartaal van 2015 speelden nog 550 miljoen mensen elke maand een spelletje van het bedrijf. 

Minder betalen

Dat de omzet en winst toch dalen, komt doordat minder mensen geld uitgeven in de games. Veel spellen van King hebben in-app-aankopen voor het aanschaffen van extra levens, levels of krachten, daar wordt minder gebruik van gemaakt.

Een jaar geleden gaven nog 10,4 miljoen mensen per maand  geld uit in één van de spellen van King. Het afgelopen kwartaal waren dat er nog 7,6 miljoen. Een forse daling van 27 procent. Op het hoogtepunt, in het herfst van 2013, betaalden elke maand 13 miljoen mensen voor de games van King.

De omzet die het bedrijf per betalende klant binnenkreeg steeg wel met 19 procent en staat nu op 23,26 dollar per gebruiker per maand.