Het jaarlijkse Dota 2-toernooi The International is voor het eerst gewonnen door een Amerikaans team. Evil Geniuses ging er met de hoofdprijs van 6,6 miljoen dollar vandoor, ruim 6 miljoen euro.

De finale ging tussen Evil Geniuses en het Chinese CDEC Gaming, dat eerder in het toernooi nog van de Amerikanen won. 

Evil Geniuses versloeg CDEC in de finale met 3-1.

CDEC nam via een wildcard deel aan het toernooi omdat het zich niet via de reguliere competitie wist te kwalificeren. 

Evil Geniuses werd vorig jaar derde en verdiende daar toen al meer dan een miljoen dollar mee. Het bedrag voor de eerste plek bedroeg dit jaar 6.616.014 miljoen dollar.

Video: Amerikaans gameteam wint 6,6 miljoen dollar in Seattle

Recordbedrag

Dat de prijs geen rond getal betreft, komt door de manier waarop de prijzenpot is opgebouwd. Een groot deel van het geld vloeit voort uit de opbrengsten die Valve genereert met Dota 2 in de aanloop naar het toernooi.

De totale prijzenpot kwam daarom dit jaar uit op een recordbedrag van ruim 18 miljoen dollar, waarvan meer dan 16,4 miljoen dollar door spelers is bijgedragen.

Daarmee is The International het e-sports-toernooi met de grootste prijzenpot tot op heden. Dota 2 is echter niet de grootste game in het zogeheten Moba-genre. Dat is League of Legends met tientallen miljoenen maandelijkse spelers. Beide games zijn gratis te downloaden en spelen.

Het Moba-genre is ontstaan uit een populaire mod voor strategiegame Warcraft 3, Defense of the Ancients, afgekort als Dota.