De Xbox One krijgt in november een update naar het besturingssysteem Windows 10.

Dat maakte Microsoft bekend tijdens een eigen persconferentie op gamebeurs Gamescom in Keulen.

Details over hoe Windows 10 er precies uit komt te zien op de spelcomputer, gaf het bedrijf niet. Microsoft sprak enkel over een compleet nieuwe interface voor de Xbox One.

Eerder werd al wel bekend dat de update slimme stemassistent Cortana toevoegt. Daarvoor is wel de bewegingsgevoelige camera Kinect vereist.

Samen met de komst van Windows 10 krijgt de Xbox One ook officieel de mogelijkheid om Xbox 360-games af te spelen. Die functie is al beschikbaar via het bètaprogramma, maar wordt eind dit jaar naar alle Xbox One-gebruikers uitgerold. 

Releasedatum Windows 10

Windows 10 is sinds halverwege vorige week verkrijgbaar voor pc's en tablets en komt later in het jaar ook voor smartphones beschikbaar. Het besturingssysteem is naar verluidt inmiddels 18,5 miljoen keer geïnstalleerd.

Microsoft is al geruime tijd bezig met het integreren van het Xbox- en Windows-merk. Zo heeft Windows 10 een Xbox-app met vergelijkbare functionaliteiten als de spelcomputer, zoals het maken van screenshots en opnemen van gameplay.

Bij de officiële onthulling van Windows 10 voor consumenten begin dit jaar werd al duidelijk dat ook de Xbox One een upgrade zou krijgen naar het besturingssysteem. De spelcomputer draait vooralsnog op een eigen interface.

Tv-programma's opnemen

Microsoft kondigde ook een opneemfunctie voor tv-kijken via de Xbox One aan. Daarmee kunnen gebruikers een tv-programma later terugkijken als zij bijvoorbeeld tussendoor een game willen spelen.

De Xbox One neemt het programma dan automatisch op. Tv-kijken via de Xbox One werkt door het apparaat op een settopbox aan te sluiten met een hdmi-kabel.