Ontwikkelaar 343 Industries wil dat de Halo-reeks weer relevant wordt op het gebied van e-sports. 

Dat zegt Frank O'Connor, vernatwoordelijk voor de ontwikkeling van de Halo-franchise, tegenover The New York Times.

Halo 4, de meest recente grote Halo-game, was het eerste deel dat niet door Halo-bedenker Bungie ontwikkeld werd, maar door 343 Industries. Die game was op het gebied van multiplayer volgens veel spelers niet goed gebalanceerd.

MLG

Zo kregen zij in multiplayer soms sterkere wapens dan het andere team, en jetpacks die uit de lucht snipen makkelijk maakten.  "(Spelers) waren helemaal niet blij met die elementen", zegt Sundance DiGiovanni van e-sports-organisatie Major League Gaming (MLG).

Het bedrijf stopte in 2012 al met het organiseren van Halo-toernooien. Daarna ging MLG in zee met Call of Duty-uitgever Activision om toernooien voor die shooter te beginnen. Voor die tijd speelde Halo een grote rol bij MLG-evenementen.

Microsoft organiseerde eind 2014 een eigen e-sports-toernooi genaamd Halo Championship Series. Dit toernooi eindigde op 28 juli. Het prijzengeld bedroeg in totaal 150.000 dollar. Microsoft stelt volgend jaar een miljoen dollar beschikbaar als prijzengeld om Halo weer relevant te helpen maken als esport.

Halo 5: Guardians

Om Halo 5: Guardians af te stemmen op e-sports heeft 343 Industries verder een team van acht professionele spelers samengesteld dat het spel dagelijks test. O'Connor zegt dat de game weer de balans moet krijgen die eerdere Halo-spellen zo populair maakten als competitieve games.

Halo 5: Guardians verschijnt op 27 oktober voor Xbox One.