De Wii U heeft afgelopen kwartaal een opleving beleefd en wist zo de grens van tien miljoen verkochte exemplaren weten te doorbreken.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Nintendo woensdagochtend presenteerde.

De Wii U deed daar wel ruim 2,5 jaar over. De Playstation 4 en Xbox One, die een jaar later in de winkels lagen, bereikten de mijlpaal van tien miljoen al eerder.

Verkoopcijfers

Van de Wii U gingen afgelopen drie maanden 470.000 exemplaren over de toonbank, waarmee het totaal sinds de release in november van 2012 nu op 10,1 miljoen staat.

Het aantal verkochte Wii U's lag wel iets lager dan de 510.000 in het tweede kwartaal van kalenderjaar 2014, maar is alsnog significant hoger dan in dezelfde periode in 2013. Toen werden er tussen april en juli slechts 160.000 exemplaren van verkocht. 

Nintendo dankt de positieve resultaten deels aan de multiplayershooter Splatoon die in mei verscheen. Het spel presteerde boven verwachting en wist in korte tijd ruim 1,62 miljoen exemplaren te verkopen.

Verkoopcijfers Nintendo

Bron: Nintendo© NU.nl/Jerry Vermanen

3DS

De 3DS presteerde afgelopen drie maanden ook goed, met 1,01 miljoen verkochte exemplaren. In dezelfde periode het jaar ervoor gingen er 820.000 van over de toonbank. 

Softwareverkopen voor de Wii U en 3DS kwamen uit op respectievelijk 4,55 miljoen en 7,92 miljoen exemplaren.

Nintendo rapporteerde verder een kwartaalwinst 8,2 miljard yen, omgerekend 60 miljoen euro, op een omzet van ruim 661 miljoen euro. In dezelfde periode van vorig jaar maakte het bedrijf nog een verlies van bijna 10 miljard yen.

Toekomst

Nintendo gaat in de tweede helft van het jaar een belangrijke periode tegemoet. Het bedrijf gaat games voor smartphones maken om een breder publiek aan te spreken. Hoewel niet bekend is wanneer die exact zullen uitkomen, wordt er wel al hard aan gewerkt.

Bovendien moet Nintendo op zoek naar een nieuwe topman na het overlijden van Satoru Iwata die sinds 2002 aan het hoofd van het bedrijf stond.