De Japanse role-playing game Shenmue 3 heeft het record verbroken van meest gefinancierde gameproject ooit op crowdfundingwebsite Kickstarter.

Met op moment van schrijven nog twaalf uur te gaan, heeft de campagne voor het langverwachte vervolg reeds 5,56 miljoen dollar opgehaald. Dat is meer dan de 5,45 miljoen waarop vorige recordhouder Bloodstained: Ritual of the Night eindigde.

Het Kickstarter-doel voor deel drie werd vastgesteld op twee miljoen dollar, maar bepaalde grote features van het spel zijn aanvullende, hogere doelstellingen gekoppeld. Het bedrag van tien miljoen dollar, dat volgens maker Yu Suzuki nodig is om van Shenmue 3 "een echte openwereldgame" te maken, wordt naar alle waarschijnlijkheid niet meer gehaald.

De crowdfundingcampagne voor Shenmue 3 werd halverwege juni aangekondigd tijdens Sony's persconferentie op de gamebeurs E3. Het spel stond volgens de Japanse spellenfabrikant steevast in de top van spellen die volgens fans op de Playstation 4 moeten verschijnen.

Het meest recente deel, Shenmue 2, verscheen in 2001 voor Sega's Dreamcast. De serie wordt vooral geroemd als een van de eerste die een levendige, open spelwereld wist neer te zetten. Shenmue 3 moet in december 2017 verschijnen op pc en Playstation 4.